the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. Italy
  5. Roland Baldi architects
  6. 2017
  7. Lunch Room of "Ex-GIL" / Roland Baldi architects + Elena Casati

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Lunch Room of "Ex-GIL" / Roland Baldi architects + Elena Casati

  • 02:00 - 17 September, 2017
Lunch Room of "Ex-GIL" / Roland Baldi architects + Elena Casati
Lunch Room of "Ex-GIL" / Roland Baldi architects + Elena Casati, © Oskar Da Riz
© Oskar Da Riz

© Oskar Da Riz © Oskar Da Riz © Oskar Da Riz © Oskar Da Riz + 20

  • Construction Management

    Roland Baldi architects
  • Acoustic

    Arch. Christina Niederstätter
  • Structural Engineering

    Ing. Andreas Erlacher
  • Electrical Engineering

    Ing. Reinhard Thaler
  • Mechanical Engineering

    Ing. Michele Carlini
  • Security Coordination

    Ing. Giovanni Carlini
  • Client

    Eurac research
  • More Specs Less Specs
© Oskar Da Riz
© Oskar Da Riz

Text description provided by the architects. The project is located within the headquarter of Eurac Research Center on Druso Avenue in Bozen, known as "ex-GIL". The structure was designed by architects Mansutti and Miozzo, and was constructed in the years 1934 to 1936 in order to accommodate youth females enrolled in GIL (Gioventù Italiana del Littorio). Following the war, the building, renamed "Ex-GIL", was used for different purposes, from supermarket to pornographic cinema, and was abandoned over time to a slow degradation. In 1995 an international architectural competition for the transformation of the ensemble into the new headquarters for Eurac Research was announced. The jury decided unanimously for the design of Graz-based architect Klaus Kada, who integrated the building which is under the protection of cultural assets with modern rational and transparent glass intersections.

Floor Plan
Floor Plan

In 2015 the Bozen-based architecture office Roland Baldi Architects together to architect Elena Casati won the tender for the construction of a lunch room under the auditorium from 1930s.

© Oskar Da Riz
© Oskar Da Riz

The Pompeii-red Auditorium, part of the original building complex, has the shape of an oval cylinder and is completed in the roof area by a dome which rests on the pillars of the exterior wall.

© Oskar Da Riz
© Oskar Da Riz

The project was intended to create a new volume between the high columns, in order to minimize the impact on pre-existence. To this end, it is decided to build a glazed facade on the inner wire of the second line of pillars.

Section
Section

Even in the interior space, Roland Baldi Architects has decided to make minimal interventions. The floor was built in medium finishing polished concrete, the sloping ceiling with an acoustic plaster in Pompeian red, which corresponds to the original color.

© Oskar Da Riz
© Oskar Da Riz

The hall should give space to approx. 112 people seated or 168 people standing. No kitchen is foreseen, only a heating zone of dishes and the distribution zone of meals. The fixed furniture consists of a monolithic countertop made of stainless steel and a transparent glass element which functions as an exhaust air duct for mechanical ventilation as well as conceals the technical material.

© Oskar Da Riz
© Oskar Da Riz

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Roland Baldi architects
Office
Elena Casati
Office
Cite: "Lunch Room of "Ex-GIL" / Roland Baldi architects + Elena Casati" 17 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/879589/lunch-room-of-ex-gil-roland-baldi-architects-plus-elena-casati/> ISSN 0719-8884
© Oskar Da Riz

旧建筑改造,历史的红色礼堂 Lunch Room of "Ex-GIL" / Roland Baldi architects + Elena Casati