Red House / extrastudio

Red House / extrastudio

© Fernando Guerra | FG+SG© Fernando Guerra | FG+SG© Fernando Guerra | FG+SG© Fernando Guerra | FG+SG+ 33

Setúbal, Portugal
  • Architect In Charge:extrastudio
  • Team:João Caldeira Ferrão, João Costa Ribeiro, Madalena Atouguia, Daniela Freire, Maria João Oliveira, Sónia Oliveira, Tiago Pinhal, Rita Rodrigues
  • Consultants:PRPC Engenheiros lda (fundações e estruturas, águas e esgotos, gás, térmica e acústica), Mário Andrade (instalações eléctricas e telecomunicações), Gonçalo de Meirelles (Gás)
  • Landscaping:Oficina dos Jardins
  • Contractor:Sequeira e Serra lda
  • City:Setúbal
  • Country:Portugal
More SpecsLess Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. This house is located in a small village in Azeitao, south of Lisbon. Protected by hills from the Atlantic Ocean, the area has a mild Mediterranean microclimate, creating the ideal conditions for growing grapes, producing some of the country’s finest wines.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The project consists of the conversion of a former winery, built by the client’s grandparents at the beginning of the 20th century.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Set back from the main road and surrounded by neighbours, accessible along a narrow alley, the plot has a small orchard of orange trees, an oasis in the middle of the village. Preservation of this orchard determined the whole project.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

In order to retain the trees, it was necessary to keep the existing building and accept that the two sides of the house, which border adjacent properties, would have no windows.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Only two incisions were made into the existing volume. A 14-meter long window was cut into the west façade facing the orchard, turning the interior and exterior into a single space. 

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

A courtyard was inserted into the corner abutting the adjacent properties, allowing light to enter the darkest areas of the house.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Axonometric
Axonometric
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The public areas of the house are arranged on the ground floor, occupying the entire footprint. The private areas unfold on the upper level, flanking the facades, generating a sequence of strategically placed voids, which create double and triple height spaces on the ground floor below. 

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The generous scale recalls the building’s former use.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Red House / extrastudio" [Casa Vermelha / extrastudio] 07 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/879555/red-house-extrastudio> ISSN 0719-8884
© Fernando Guerra | FG+SG

红房子 / extrastudio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.