the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Greece
  5. Kapsimalis Architects
  6. 2017
  7. Summer Cave House in Santorini / Kapsimalis Architects

Summer Cave House in Santorini / Kapsimalis Architects

  • 03:00 - 11 September, 2017
Summer Cave House in Santorini / Kapsimalis Architects
Summer Cave House in Santorini / Kapsimalis Architects, © Vangelis Paterakis
© Vangelis Paterakis

© Vangelis Paterakis © Vangelis Paterakis © Vangelis Paterakis © Vangelis Paterakis + 23

© Vangelis Paterakis
© Vangelis Paterakis

Text description provided by the architects. The summer house is located in the traditional village of Oia on the island of Santorini.
It consists of a cave-house inside the volcanic earth and a small exterior house at the upper level. A twisted exterior stairway connects the main pedestrian on the top with both levels ending up to the main yard with the infinity pool.

© Vangelis Paterakis
© Vangelis Paterakis

Inside the cave-house there are a sitting room with a small kitchen, two en suite bedrooms, a hammam and a sauna. The exterior yard of the cave-house has been designed as a platform looking the volcano-sea view. An infinity pool, a semi open vaulted space aside (used for dining and lounge exterior facilities) and small sitting corners are the parts of this platform.

© Vangelis Paterakis
© Vangelis Paterakis

The main idea of the proposal is the exploitation of the existing cave-house’s amorphous curves into a sculptural living space and the design of an exterior platform with a pool hanging on the volcanic cliffs. The opposing feelings of shadow and light and the sense of immersion in the earth and suspension in the void result as a transition from the closeness of the cave-house to the openness of the yard.

© Vangelis Paterakis
© Vangelis Paterakis
Section
Section
© Vangelis Paterakis
© Vangelis Paterakis

The design of the summer house is totally integrated in the volcanic landscape and the cubistic architecture of Santorini in a more contemporary twist.

© Vangelis Paterakis
© Vangelis Paterakis
Floor Plan 0
Floor Plan 0
© Vangelis Paterakis
© Vangelis Paterakis

The main material used for the reconstruction of the cave-house and for the support of the volcanic cliffs is ‘’gunite’’, a mixture of cement, sand, and water applied through a pressure hose, producing a dense hard layer of concrete. Volcanic stones and white plaster is used for the construction of theinterior and exterior walls. Light beige marble and cement plaster for the floors. 

Construction. Image © Vangelis Paterakis
Construction. Image © Vangelis Paterakis

Product Description. Cement plaster used in the interior of the cave house is a traditional technique that brings out the plasticity of space.

© Vangelis Paterakis
© Vangelis Paterakis

View the complete gallery

About this office
Kapsimalis Architects
Office
Cite: "Summer Cave House in Santorini / Kapsimalis Architects" 11 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/879339/summer-cave-house-in-santorini-kapsimalis-architects/> ISSN 0719-8884
© Vangelis Paterakis

希腊避暑小屋:入住火山岩石中,体会虚无空间 Summer Cave House in Santorini / Kapsimalis Architects