the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurant
  4. France
  5. ALEP Landscape
  6. 2017
  7. Canal du Midi / INCA Architectes

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Canal du Midi / INCA Architectes

  • 02:00 - 16 September, 2017
Canal du Midi / INCA Architectes
Canal du Midi / INCA Architectes, © Nicolas Castets
© Nicolas Castets

© Nicolas Castets © Nicolas Castets © Nicolas Castets © Nicolas Castets + 21

  • BET VRD

    EGIS
  • Lighting design

    LUMINOcité
  • BE Structure

    SECOBA
  • BET Fluid

    CETRALP
  • Project Architect

    Pascale Deffayet
  • OPC

    CESII
  • Scénography

    PIG Images
  • Muséography

    Véronique Mure
  • Client

    Communauté d’Agglomération Béziers Méditerranée
  • More Specs Less Specs
© Nicolas Castets
© Nicolas Castets

Text description provided by the architects. The nine locks of Fonséranes, designed in the 17th century by Pierre-Paul Riquet, are listed as historical monuments and certified as world heritage by the Unesco. Sobriety and discretion have prevailed to re-think the layouts made in the close vicinity of the locks: a global re-entitlement of the architecture and the landscape has allowed a staging of the monument and a re-organization of the visit paths, thus creating a coherence between site and landscape.

© Nicolas Castets
© Nicolas Castets

The architectures of historical monuments play a major part. To find again the spirit of Fonséranes stopping place, restoration of existing buildings slots into the respect of the canal's engineers architecture and the original simplicity of its composition. The outside historical monuments have been carefully restored. The new inside layouts cover present needs and display their age without ambiguity.

© Nicolas Castets
© Nicolas Castets

In order not to create a co-visibility with the historical monument, the contemporary expansion slides North behind the former inn. A fine strip of concrete roofing, supported by a metal structure, show on the surface of the inn and underlines its own identity. This expansion articulates a South patio, linked with the locks sight, and a North shady garden bathed with quiet and coolness. Various atmospheres thus allow welcoming the public in good conditions, whatever the season.

© Nicolas Castets
© Nicolas Castets

The contemporary expansion houses a restaurant, easily reachable from the tourism office but also directly from the outside, from the South patio, for an autonomous functioning especially in the evening. The restaurant room is largely glassed and offers a clear view towards the city of Béziers.

© Nicolas Castets
© Nicolas Castets

The project is designed as an expansion of the historical tow barge house. The general architectural aim is to create the image of a light pavilion - and not a building - which assures a clear dialectics with the massive and mineral architecture of the existing historical building. Hence the new expansion is treated in an immaterial and transparent way.

© Nicolas Castets
© Nicolas Castets

The restaurant space is combined, designed in a smooth way, without any shackle or partition. The glassed and continuous frontage, which is transparent for public spaces (bar and restaurant) and translucent for technical spaces (kitchen and storage). The fineness of the pavilion enables a very efficient dual-aspect ventilation between the two North and South frontages.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
ALEP Landscape
Office
INCA Architectes
Office
Cite: "Canal du Midi / INCA Architectes" 16 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/879250/canal-du-midi-inca-architectes/> ISSN 0719-8884