the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. South Korea
  5. OBBA
  6. 2017
  7. HWN HQ / OBBA

HWN HQ / OBBA

  • 19:00 - 6 September, 2017
HWN HQ / OBBA
HWN HQ / OBBA, © Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

© Kyungsub Shin © Kyungsub Shin © Kyungsub Shin © Kyungsub Shin + 19

  • Architects

  • Location

    Jung-gu, Seoul, South Korea
  • Architects in Charge

    Sojung Lee, Sangjoon Kwak
  • Design Team

    Daae Kim, Jaeho Kim
  • Area

    1454.17 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Structural Engineer

    THEKUJO
  • MEP Engineer

    IECO Engineering
  • Landscape DESIsin

    Garden In Forest
  • Construction

    Jarchiv
  • More Specs Less Specs
© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

Text description provided by the architects. Today’s city is submerged in the products faithful to heterogeneous desires and is left in the middle of a competition between distressing urban structures. The collisions/conflicts among many different desires relentlessly happen in every corner of the city saturating the city with a pile of desires and erasing the beauty of moderation.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

This project is a headquarters of HWN, a clothing company that sells jeans in Dongdaemun. The client wanted to improve the current stereotypical prejudice against Dongdaemun products and its working condition through the new HQ building. Furthermore, he/she wished to have a showroom for foreign buyers and studio for photographing products.

Section
Section

The site is in Sindang-dong, Jung-gu. Due to its proximity to Dongdaemun, a district famous for its apparels arcades such as Dongdaemun Market and Pyounghwa Market, Sindang-dong has been the “back of the house” for the apparels market. Signs with textile terms such as “Pattern,” “Sample,” and “Grading,” piles of fabrics on the streets, and motorcycles hustling through them contribute to the chaotic atmosphere of today’s Sindang-dong.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

The HWN building aspires to contain its desires in minimal form and slightly distance itself from the busy and hectic streets. The basic form of the building is composed of three concrete boxes of distinct textures sitting on top of each other.

First Level Plan
First Level Plan
Second Level Plan
Second Level Plan
Third Level Plan
Third Level Plan

Just like jeans that come in diverse styles based on how the fabric is treated, three concrete volumes carry different appearances and textures based on their molds and finishing methods. Concrete cast with OSB plywood exposed concreted chipped with the water jet, and generic exposed concrete present themselves in distinctive color and shades naturally occurring due to their finishing treatment.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

The building is vertically divided into three parts with two levels per part, based on its program. (Ground – 2nd level: Showroom, 3rd -4th level: Office, 5th level – roof top: Photo studio). In the horizontal direction, it is divided into three bands of Core, Service, and Program from East to West.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

Unlike the minimal and reserved look from the outside, the interior of the building presents you a totally different space. The concrete staircase in the public space looks as though it is directly cut out from a large chunk of concrete. This type of staircases provides bold spatial impressions throughout the building by altering its position and form in each level.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

The transition between the vertical bands, from the service to program space, gives you different spatial experiences as well. As you enter the first two level you will face a green courtyard, associated with the tiered showroom space, contrary to the plain façade.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

In the middle of the frenzied city full of unrestrained results of desire, HWN headquarter seeks to blend into the cityscape by adopting refined concrete and to calm down it's surrounding. We expect HWN to thrive among countless apparels companies that come and go by abiding by its resolution and confidence.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "HWN HQ / OBBA" 06 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/879148/hwn-hq-obba/> ISSN 0719-8884
© Kyungsub Shin

三种不同材质盒子堆叠,厚重中的细节美 HWN HQ / OBBA