House at Namly Place / Designshop

House at Namly Place / Designshop

House at Namly Place / Designshop - Windows, FacadeHouse at Namly Place / Designshop - BeamHouse at Namly Place / Designshop - Image 4 of 26House at Namly Place / Designshop - Facade, Windows, Handrail, Courtyard+ 26

  • C&S Consultant : WRX Engineers Pte Ltd
  • Exterior Finishing : SECHS Engineering Pte Ltd, Cherry Stone Pte Ltd
  • Interior Finishing : Cherry Stone Pte Ltd, Rice Fields
  • Team : Samuel Lee, Chew Cher Kiat, Cornelia Wong, Jesselyn Lim, Samuel P Mathew
  • Civil Consultant : WRX Engineers Pte Ltd
  • Structural Consultant : WRX Engineers Pte Ltd
  • Country : Singapore
More SpecsLess Specs
House at Namly Place / Designshop - Windows, Facade
© Aaron Pocock

Text description provided by the architects. The brief for this long and narrow site was to design a semi-detached house for a multi-generational family. The key challenge was that within the site boundary, a 5m-tall retaining wall juts into the length of the site by a third, drastically limiting the buildable area. Furthermore, the needs of the big family – a couple, their 4 children and 1 grandmother demanded that living spaces be maximised.

House at Namly Place / Designshop - Facade, Windows, Handrail, Courtyard
© Aaron Pocock

Architecturally, we sought to address the Client’s needs for a big house by embedding the building into the site – to build over the existing retaining wall with minimal impact to its structural integrity. This had to be done sensitively as the retaining wall supports a slope abutting a neighboring house perched 20m-tall over the back of the site.  

House at Namly Place / Designshop - Windows
© Aaron Pocock
Section
House at Namly Place / Designshop - Windows
© Aaron Pocock

Through a combined effort of architectural strategy and engineering innovation, there were opportunities for introducing meaningful garden spaces at every level. These garden spaces are especially private as they enjoy the cross breeze through the vista across the backyards of the row of neighboring houses which were all built away from the original retaining walls.  

House at Namly Place / Designshop - Beam
© Aaron Pocock

Due to the close proximity to the neighboring plots, a balance between privacy and openness had to be achieved. This weighed into our consideration, and screens were introduced to wrap around the private areas at the second story.

Diagram 1

Externally, rustic yellow granite was paired with the thick EIFS screens to convey the aesthetic of gravitas and create a sense of privacy. Though functional, these screens are decidedly ornamental, setting the Namly house apart from its neighbors.

House at Namly Place / Designshop - Windows, Facade, Courtyard
© Aaron Pocock

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House at Namly Place / Designshop" 07 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/879144/house-at-namly-place-designshop> ISSN 0719-8884

© Aaron Pocock

新加坡半独立之家 / Designshop

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.