the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Indonesia
  5. WEN Urban Office
  6. 2016
  7. Gunung Sahari House / WEN Urban Office

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Gunung Sahari House / WEN Urban Office

  • 20:00 - 15 September, 2017
Gunung Sahari House / WEN Urban Office
Gunung Sahari House / WEN Urban Office, © Adrian Mulya
© Adrian Mulya

© Adrian Mulya © Adrian Mulya © Adrian Mulya © Adrian Mulya + 12

© Adrian Mulya
© Adrian Mulya

Text description provided by the architects. Gunung Sahari House is located in an urban high-density area in Central Jakarta on a 3-by-30-meter strip of land located between an existing house owned by the client's family and the main access street to the site. The architects are asked to design a single-occupancy house that includes all of the basic amenities and a studio space.

© Adrian Mulya
© Adrian Mulya

While the site is strategically located within the community with easy access to public transportation and facilities, the site's unique shape and narrow access point bring several challenges to the design process from determining spatial placement of programs to planning the construction process.

Sections
Sections

In the design process, the architects looked beyond function and budget; they looked to culture - not just forms or symbolism, but the client’s habit: How our client greets his guests, how he works, and essentially how he leads his daily life. Being a photographer, the client is an adventurer at heart. He asks for natural airflow and lighting in his private space where he does his work.

© Adrian Mulya
© Adrian Mulya

The ground floor is specified for public-semi public use: front porch to greet guests, kitchen and dining room that act as a connecting passage between the existing family house and the street. For privacy, the bedroom, studio space, and bathroom are located on the second floor.

Floors Plans
Floors Plans

Most of the building materials are locally sourced from the Jakarta region. The floor slab uses a ceramic-concrete composite construction system. The roofing system uses light asphalt-coated panels. These two systems are chosen to simplify transporting the materials to the project site. The interior is simple and practical yet full of flexibility with “pop-up” furniture and hidden storage compartments to maximize the use of space.

© Adrian Mulya
© Adrian Mulya

View the complete gallery

Cite: "Gunung Sahari House / WEN Urban Office" 15 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/879070/gunung-sahari-house-wen-urban-office/> ISSN 0719-8884