the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. The Netherlands
  5. EVA architecten
  6. 2017
  7. De Drukkerij / EVA architecten

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

De Drukkerij / EVA architecten

  • 02:00 - 6 September, 2017
De Drukkerij / EVA architecten
De Drukkerij / EVA architecten, © Luuk Kramer
© Luuk Kramer

© Luuk Kramer © Luuk Kramer © Luuk Kramer © Luuk Kramer + 20

  • Architects

  • Location

    Kanunnik Faberstraat 5A, 6525 TP Nijmegen, The Netherlands
  • Project Architect

    Maarten Terberg
  • Project Team

    Daniël Biesheuvel, Jeroen Makkink, Jeroen Baars
  • Area

    1500.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Luuk Kramer
© Luuk Kramer

Text description provided by the architects. The Dutch Province of Jesuïets has had their residence, care and nursing home in Nijmegen for many years now. As the population was decreasing the building became too big and a replacement was looked for. At a distance of 700 metres, in Brakkenstein park, a new residence is erected. In the same park there is a printing works from the 1930’s, its characteristic industrial identity well intact. It was purchased and designated to house all functions that should support the residence: refectory (restaurant), offices, archives and library. Besides, a restaurant for non-residents is realised. The total plan is designed in a design team, in which Diederendirrix is responsible for the residence, Kees Tolk for the garden design and we for the printing works and enlargement. The corridor connecting the buildings and the garden is designed in consultation.

© Luuk Kramer
© Luuk Kramer
Section
Section
© Luuk Kramer
© Luuk Kramer

The historic value of the printing works was appraised, at which it appeared that earlier enlargements had hardly any architectural, spatial or functional added value. Therefore they are ‘peeled off’, until the first building phase plus one later enlargement remain. Subsequently, a new part will be built around it, clearly showing what is old and what is new. The ground floor is as transparent as possible to maximise the view of the park. The upper floor has anodised aluminium slats, the same material as the frames in the residence. The closed parts will have the effect of a printing plate, subtly referring to the past of the building as a printing works. This is designed by visual artist Marc Ruygrok.

© Luuk Kramer
© Luuk Kramer

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "De Drukkerij / EVA architecten" 06 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/879049/de-drukkerij-eva-architecten/> ISSN 0719-8884
© Luuk Kramer

旧印刷厂厂房改造:De Drukkerij / EVA architecten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.