the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Sweden
  5. Tham & Videgård Arkitekter
  6. 2015
  7. House on Krokholmen / Tham & Videgård Arkitekter

House on Krokholmen / Tham & Videgård Arkitekter

  • 03:00 - 5 September, 2017
House on Krokholmen / Tham & Videgård Arkitekter
House on Krokholmen / Tham & Videgård Arkitekter, © Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

© Åke E:son Lindman © Åke E:son Lindman © Åke E:son Lindman © Åke E:son Lindman + 21

  • Project Architects

    Måns Tham, Mariano Tellechea
  • Collaborators

    Johanna Redell, Mårten Nettelbladt
  • Structural Engineer

    Måns Ljungberg
  • More Specs Less Specs
© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

Text description provided by the architects. The site is a promontory on the relatively small island of Krokholmen in Stockholm's outer archipelago: a typical archipelago landscape with windswept dwarf pines and soft mountain outcrops produced by the inland ice. The plot benefits from open views, in the east all the way out to the lighthouse Almagrundet in the open sea, and it is at times exposed to strong winds. The family wanted a maintenance-free vacation home in one level with social space both inside and outside.

© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman
Floor Plan
Floor Plan
© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

We proposed a two-part plan. Through a central wall holding the fireplace, a narrow opening gives access to bedrooms, bath and storage, that are oriented to the forest in the west. The large family room with kitchen and entrance could thus face out towards the sea with daylight and view in three directions. A screen of wood and glass runs around the house and unite interior and exterior spaces on a base of in-situ cast concrete. The living room opens up through large sliding doors onto three terraces, one of which is sheltered from the winds and facing south and one is completely open to the water to the east. The building section with a unifying arcuate roof creates the spatial quality of the interior but also defines the entire character of the building. The horizontal openess of the main space out towards the sea is balanced by its verticality, an internal ridge height of 6 meters (18 feet).

© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

The tent-like room and silhouette of the house connects to the idea of the least complicated way to spend time in nature, but it is also inspired by the older Swedish pavilion- and gazebo architecture, light buildings carefully placed in the landscape. The results often have a flavour of easy going summer life, yet sometimes surprisingly grand in their expression.

© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

Construction and finishes are made entirely of wood with the exception of a steel girder distributing loads above the main facade. Curved glulam beams rest on the low gable facades and meet along a ridge roof beam. Facade panels and trellis screens are made of cedar wood. Roof and exterior m 

© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

View the complete gallery

Cite: "House on Krokholmen / Tham & Videgård Arkitekter" 05 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/879032/house-on-krokholmen-tham-and-videgard-arkitekter/> ISSN 0719-8884
© Åke E:son Lindman

岛上“帐篷”:面朝大海, 凉风吹拂 / Tham & Videgård Arkitekter