the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. New Zealand
  5. LTD Architectural Design Studio
  6. 2016
  7. Back Country House / LTD Architectural Design Studio

Back Country House / LTD Architectural Design Studio

  • 20:00 - 3 September, 2017
Back Country House / LTD Architectural Design Studio
Back Country House / LTD Architectural Design Studio, © Jo Smith
© Jo Smith

© Jo Smith © Jo Smith © Jo Smith © Jo Smith + 29

© Jo Smith
© Jo Smith

Text description provided by the architects. Located on a secluded bush-clad site this house plays on the uniquely NZ typology of the back country hut. Aiming at simplicity it is comprised of a single volume for living/cooking/ eating and a lean-to annex housing the lower floor service/sleeping areas. The spaces are open and shared as opposed to enclosed and separate.

© Jo Smith
© Jo Smith

The experience is one of enhanced connection with each other, and of an enhanced connection to the surrounding environment. The living area opens fully on two sides, having the feel of an outdoor room, and the fire and baths located on the deck draw daily activities out of the house and into nature.

© Jo Smith
© Jo Smith
Ground Floor and Mezzanine Plans
Ground Floor and Mezzanine Plans
© Jo Smith
© Jo Smith

Extensive use of locally sourced band sawn macrocarpa inside and out, passive heating /ventilation and high-performance insulation make the house of low impact environmentally. Roughhewn natural materials tie the house effortlessly into its setting, while the galvanized corrugated iron is used to strengthen the hut aesthetic.

© Jo Smith
© Jo Smith

The interior design juxtaposes heavily textured and knotted band sawed timber against flat, clean, white, sharp-edged surfaces. Finishing trims and beads are absent from the detailing here - the timber intersects with the white surfaces plainly and honestly – and a high level of workmanship was required to achieve the desired result.

© Jo Smith
© Jo Smith

The main palette is two-tone, with the warmth of the oil-blonded macrocarpa off-setting the starkness of the matt-white surfaces, meanwhile matt-black light fittings work together with the joinery to accent the scheme. The simplicity of the palette provides a sense of calm which works as a welcome backdrop to the sometimes chaotic days of young family life.

© Jo Smith
© Jo Smith

View the complete gallery

About this office
LTD Architectural Design Studio
Office
Cite: "Back Country House / LTD Architectural Design Studio" 03 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/878876/back-country-house-ltd-architectural-design-studio/> ISSN 0719-8884
© Jo Smith

打开窗,坐拥整座山 Back Country House / LTD Architectural Design Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.