La Licorne Office Building / PERIPHERIQUES Marin+Trottin Architectes

La Licorne Office Building / PERIPHERIQUES Marin+Trottin Architectes

© Luc Boegly© Luc Boegly© Luc Boegly© Luc Boegly+ 33

  • Project Managers ( Construction ):Antoine Roy /MIRO/
  • Project Managers (Study) :Claire Gaudin, Juliette Bonnamy
  • Assitants :Karine Bergevin, Maud Armagnac, Vania Léandro
  • Technical Engineer :Egis Bâtiment Centre Ouest
  • Acoustics :Peutz & Associés
  • Client :SEM Laval Mayenne Aménagements
  • Budget :3,45 M € not including VAT (value 2013)
  • Program :A three-storey office building with mixed companies, generous common spaces: rooftop terrace and an inner courtyard, a building with low energy consumption (BBC)
  • Lead Architects:Emmanuelle Marin, David Trottin
  • City:Laval
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© Luc Boegly
© Luc Boegly

Text description provided by the architects. This building for innovative companies is situated in a new area of Laval city. Though it’s located on a small size plot, this sparkling project wants to become an important landmark for its neighborhood.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

The project wanted to keep the notion of an hotel, or a caravanserai welcoming merchant. The workspaces are a set of rooms and suites, which are all connected together by a pathway surrounding a large patio. This « enfilade » system, this succession of rooms, makes possible a certain modularity by giving the choice to link the spaces together or not.

© Luc Boegly
© Luc Boegly
Ground floor plan
Ground floor plan
© Luc Boegly
© Luc Boegly

Because of the project’s program, our main goal was to give users a place with the best conditions of light, circulation and potential meeting area. During the competition, floors were partitioned with 30-50 sqm working room, as it was requested by the rules. But the structural grid of 1.35m and the light partition system used, allow any other type of interior partitioning.

© Luc Boegly
© Luc Boegly
Axonometric
Axonometric
© Luc Boegly
© Luc Boegly

The specific design of each facade depends on sun exposure in a way that it maximizes the contributions and protections. The interplay of sunshade points out the entrance and gives the façade a subtle kinetic appearance. The different skies that will illuminate the building will give a changing and atmospheric perception of it.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Avenue Pierre de Coubertin, 53000 Laval, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "La Licorne Office Building / PERIPHERIQUES Marin+Trottin Architectes" 29 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/878551/la-licorne-office-building-peripheriques-marin-plus-trottin-architectes> ISSN 0719-8884
© Luc Boegly

栏栅影下的办公时光 La Licorne Office Building / PERIPHERIQUES Marin+Trottin Architectes

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.