the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. LIQE arquitectura
  6. 2017
  7. Rehabilitation of a Traditional Housing in Moscoso / LIQE arquitectura

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Rehabilitation of a Traditional Housing in Moscoso / LIQE arquitectura

  • 09:00 - 25 August, 2017
Rehabilitation of a Traditional Housing in Moscoso / LIQE arquitectura
Rehabilitation of a Traditional Housing in Moscoso / LIQE arquitectura, © Roi Alonso
© Roi Alonso

© Roi Alonso © Roi Alonso © Roi Alonso © Roi Alonso + 16

  • Architects

  • Location

    Moscoso, Spain
  • Architect in Charge

    Javier Couto Granja
  • Area

    308.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Collaborators

    Darío Iglesias Pereiras, Alexandre Cameselle Vila, María José Núñez Corbal
  • Technical Architect

    Guillermo Grobas González
  • Structural Calculation

    Nortap Ingenieros, S.L.
  • Construction Company

    Hermanos García Carrera
  • More Specs Less Specs
© Roi Alonso
© Roi Alonso

Text description provided by the architects. Usually, a project involves creating something out of nothing; but sometimes, as in this case, it is about strengthening something that was already there. A long stone building, with a powerful balcony facing the valley, to the north.

© Roi Alonso
© Roi Alonso

An elevated shed leaning on a warped and also excessively long wood beam, with three facades made out of stone and one out of wood, to the south. The Cruceiro Grande, where three religious processions become one, is out on the street, to the east. And an impressive Hórreo supported in stone beams under which one enters the garden, to the west.

© Roi Alonso
© Roi Alonso
Floor Plans
Floor Plans
© Roi Alonso
© Roi Alonso

And then, in the center: the "eira", the work yard, sheltered from the wind, the main focus of everything around it. This time the project is about prolonging the life of these elements in a world that is no longer their own. Hórreo and Cruceiro will remain as traces of the past. The patio will become the entrance to the home, the hub of human activity.

The shed is no longer needed as a warehouse, and it transforms into a bedroom. For this purpose a linking piece is born: a bridge that links both bodies in a transparent continuum that snaps into the stone façade of the house, that covers two existing windows, and that continues until absorbing the new supporting facade with a wooden structure that marks off the shed.

© Roi Alonso
© Roi Alonso

A single gesture that brings transparency; and with its light, natural heating, and visual connection; while at the same time being integrated with the traditional building and filtering from the outside through fins that continue the Hórreo façade throughout the house and towards the balcony roof and the garage wall, unifying the work.

© Roi Alonso
© Roi Alonso

The current staircase sitting in the courtyard is moved to the interior of the house, placed on the opposite face of the same wall, easing the transition between outside and inside, taking form with the gradual transformation of granite into Chestnut wood: from the cold exterior to the warm interior.

Once inside, three large sliding panels work as a second privacy filter, closing a dining area and a kitchen that evoke the cellars and stables that originally occupied the lower levels of the house, by using rows of concrete vaults for the ceiling. Ceramic floor tiles are combined in gray tones with items made of wood in doors, windows, and pavements, enhancing the transition to the upper floor, where wood presence grows larger.

© Roi Alonso
© Roi Alonso

Above it all, a large corridor in the inside replicates the one located outside, defined by the constant search for spatial continuity: Vertically a double height space is generated towards the office located in the attic, and a cascade of light is eased towards the ground floor with a transparent pavement. Horizontally the patio is inserted into the house thanks to the transparency of the walkway, giving birth to a light continuum that contrasts with the pre-existing small openings in the first floor.

© Roi Alonso
© Roi Alonso

View the complete gallery

About this office
LIQE arquitectura
Office
Cite: "Rehabilitation of a Traditional Housing in Moscoso / LIQE arquitectura" 25 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/878396/rehabilitation-of-a-traditional-housing-in-moscoso-liqe-arquitectura/> ISSN 0719-8884