the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices Interiors
  4. Canada
  5. ACDF Architecture
  6. 2016
  7. AdGear Technologies Headquarters / ACDF Architecture

AdGear Technologies Headquarters / ACDF Architecture

  • 11:00 - 25 August, 2017
AdGear Technologies Headquarters / ACDF Architecture
© Adrien Williams
© Adrien Williams

© Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams + 15

  • Architects

  • Location

    Montreal, Quebec, Canada
  • Project Team

    Maxime-Alexis Frappier, Joan Renaud, Martin St-Georges, Valérie Soucy, Francis Brodeur, Laure Giordani, Christelle Montreuil Jean-Pois
  • Area

    907.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Mechanical-Electrical Engineer

    Stantec
  • General Contractor

    Anjinnov
  • Reception Furniture

    Etienne Hotte
  • More Specs Less Specs
© Adrien Williams
© Adrien Williams

Text description provided by the architects. AdGear – a fast-growing digital marketing agency founded in Montreal in 2010, and now an independent branch of Samsung Electronics – commissioned ACDF Architecture to design its new headquarters located on McGill Street, in Old Montreal.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

AdGear is a young and innovative firm, and they wanted ACDF to provide them with a functional space for the company’s 60 employees, that would play up the contrast between their historical setting and their innovative company culture.

Second Level Plan
Second Level Plan
Third Level Plan
Third Level Plan

Originally built in 1886 as a dry goods warehouse, the property was transformed into office space in the late 1990s. ACDF developed the space comprised of two adjoining buildings using the party wall to designate two distinct zones in the office. On one side, a casual, open area unfolds, while the other side is devoted to offices and workspaces.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

Throughout the two floors, the rough red brick and stone of the central wall contrast with new materials such as the newly polished glass panes used to separate the individual offices. Like a mirror, the slick and elegant surfaces reflect and showcase the richness of the building’s rough clay bricks and wood beams. ACDF deliberately exposed the beams, stone inserts, the brick patterns, and celebrated their imperfections, enjoying how they narrate the history of the building.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

They added sections of golden, textured wallpaper that provide the space with a surprising air of nobility and underscore the elegantly embossed tin ceilings. Throughout, they created black Gypsum walls to provide contrast and create a velvet-like frame to the shiny wallpaper.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

Black chalkboard walls located at the center of the open space are handy communication tools for the employees, and whiteboard panels cleverly positioned against the surrounding brick encourage staff to have impromptu stand-up meetings and give them the ability to literally write on the walls and take ownership of their environment.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

One of the challenges with this 10,000-square-foot space was to draw natural light into the deep floor plates. By keeping an open floor plan and using the glass panels, ACDF’s design invites light from both the front and the rear of the building to meet in the center and illuminate the space.

The main staircase – clad in robin’s egg blue perforated steel – allows sunlight to pass through, further maximizing the natural light. The new staircase evokes the building’s industrial past, while its angular geometry nods to a more contemporary era.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

Bringing together straight lines with finesse, and sheer volume with transparency, the staircase plays with the different depths of its materials, continuing the theme of contrast that defines AdGear’s headquarters. The staircase also possesses a unifying nature: more than just a connection between two large areas, it encourages employee cohesion and team building.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

ACDF’s design of this engaging, functional environment makes the most of space’s brick-and-timber shell and historical features while inserting contemporary elements to a create a thoughtful union of old and new, symbolizing AdGear’s rich and textured past, present and future.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "AdGear Technologies Headquarters / ACDF Architecture" 25 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/878315/adgear-technologies-headquarters-acdf-architecture/> ISSN 0719-8884
© Adrien Williams

AdGear 技术总部改造:材料与光才是最佳拍档 / ACDF Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.