All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. Italy
  5. stifter + bachmann
  6. 2016
  7. Studio + Living + Production / stifter + bachmann

Studio + Living + Production / stifter + bachmann

  • 03:00 - 24 August, 2017
Studio + Living + Production / stifter + bachmann
Studio + Living + Production / stifter + bachmann, © Oliver Jaist
© Oliver Jaist

© Oliver Jaist © Oliver Jaist © Oliver Jaist © Oliver Jaist + 16

  • Structural engineering

    Brunetti Stefano
  • Building services

    Ingenieurteam Bergmeister
  • Main contractor

    Unionbau Gmbh
  • More Specs Less Specs
© Oliver Jaist
© Oliver Jaist

Text description provided by the architects. A former artisanal enterprise with a small production hall and adjoining service wing for administration and a company apartment was revitalized and converted for use as a studio + living space + production. The site is located on the outskirts of a village, surrounded exclusively by other artisanal business but directly adjacent to meadows and fields.

© Oliver Jaist
© Oliver Jaist

Rather than tear down the not-very-attractive 1980s building, the architects opted to incorporate it into their new concept. The ground and first floors were dismantled down to the support structure, keeping the façade openings and the staircase, and the full storeys were added on top. Levels 0 and +1 serve as a studio, while level +2 and +3 are designated for residential use.

© Oliver Jaist
© Oliver Jaist
Floor Plans
Floor Plans
© Oliver Jaist
© Oliver Jaist

The old production hall was renovated with little effort and has resumed its original function. Enveloping both the preserved building sections and the new volumes over all four storeys is a curtain wall of transparent corrugated plexiglass sheets. This second skin provides additional insulation as well as protecting the unfinished façade insulation of cement-bonded wood panels from the elements. Through this outer shell, pleasantly diffuse daylight enters the rooms, with sliding elements allowing the degree of privacy to be regulated at will.

© Oliver Jaist
© Oliver Jaist

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Studio + Living + Production / stifter + bachmann" 24 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/878272/studio-plus-living-plus-production-stifter-plus-bachmann/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.