All
Projects
Products
Events
Competitions

Sun Room Pavilion / Donn Holohan - The University of Hong Kong

Sun Room Pavilion / Donn Holohan - The University of Hong Kong

Courtesy of HKU Courtesy of HKU Courtesy of HKU Courtesy of HKU + 23

Small Scale  · 
Quanzhou, China
  • Architects Authors of this architecture project Donn Holohan - The University of Hong Kong
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Project Team

    Elspeth Lee, Jiang Hejia (Team Leader), HKU Architecture Students
  • Construction

    Peitian Community Craftsmen
  • Funding

    Supported by the Gallant Ho Experiential Learning Fund, HKU
  • Cost

    70,000RMB
More Specs Less Specs
Courtesy of HKU
Courtesy of HKU

Text description provided by the architects. Sun Room is an in-situ composite woven bamboo shell, which explores the potential of digital design and fabrication techniques to reinvigorate traditional craft.

Courtesy of HKU
Courtesy of HKU

Bamboo weaving is both a sustainable and culturally significant method of construction in China, but due to its complexity and reliance on skilled labour, is in deep decline. The Sun Room project sought to apply digital design methodologies to break down the complexity of this age old craft - simultaneously exploring its potential at an architectural scale and its accessibility as an alternative construction methodology for local people. Over the course of the project, students from the University of Hong Kong and local villagers worked with the last remaining bamboo weaver in Peitian to re-learn, adapt, and evolve this traditional process.

Drawings
Drawings

The village of Peitian has been a focus of study for a number of years at HKU, with the initial speculation engaging with issues of village reconstruction and development. Through this study, it came to be understood that aside from the pressing issue of village regeneration, there is an equally urgent crisis underway - in the decline of traditional crafts and trades and the significant loss of intangible cultural heritage that this represents.

Courtesy of HKU
Courtesy of HKU
Drawings
Drawings
Courtesy of HKU
Courtesy of HKU

The genesis of the project centres on reviving Peitian's unique “Tea House” typology. These earth and wood structures, embedded into the landscape, act as shelters for local farmers - and also as meeting places, stores or small workshops. Historically, these pavilions were often used by craftsmen to demonstrate their skill or to trial new construction methodologies. Today these structures have, for the most part, been replaced by generic outbuildings in concrete and brick.

Courtesy of HKU
Courtesy of HKU

Sun Room is a community space that provides a respite for villagers who work the land in the hot growing season. The form and siting of the shelter are carefully considered to maximise ventilation and view and to respect protected viewsheds that are a major feature of the landscape.

Courtesy of HKU
Courtesy of HKU

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Peitian, Anxi, Quanzhou, Fujian, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sun Room Pavilion / Donn Holohan - The University of Hong Kong" 21 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/877948/sun-room-pavilion-donn-holohan-the-university-of-hong-kong/> ISSN 0719-8884
Courtesy of HKU

阳光亭 / Donn Holohan - 香港大学

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.