the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurants & Bars
  4. China
  5. Atelier8
  6. 2017
  7. Acquarium / Atelier8

Acquarium / Atelier8

  • 19:00 - 18 August, 2017
Acquarium / Atelier8
Acquarium / Atelier8, © LiYue
© LiYue
  • Architects

  • Location

    160 Ju Lu Road, Huangpu District, Shanghai, China
  • Author Architects

    Jorge Gonzalez, Dai Chenjun, Zhao Qing
  • Area

    79.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© LiYue
© LiYue
© LiYue
© LiYue

Text description provided by the architects. Settles into the new night life entertainment hub in Shanghai. Due to the project’s location, the plan does not rely on the pre-existing square, thus erecting it autonomously. The previously installed four meter high windows enhance the three-dimensional space, giving it sublime proportions.

Axonometric
Axonometric

Dynamism in a static space leads to the concept of this lounge — entirely glazing the space with different objects inside and people moving around, resembling a fish tank.

© LiYue
© LiYue
© LiYue
© LiYue

Enclosed space to define atmosphere but open to the visitor sight to get the attention. Our main goal is to define those boundaries.

© LiYue
© LiYue

We decided to keep those windows, the line between public and private space, as a key point and enhance their importance with a curtain chain which will add movement and a soft characteristic to the huge glass surface yet to keep the privacy.

© LiYue
© LiYue

The line between serving space and seating area, become a subtle wall that holds copper and glass shelves, holding the necessary kitchenware. The kitchen is nested on the back part but open to the tank tearing a horizontal window.

© LiYue
© LiYue

Once inside the tank, the sequence continues with the bar built in concrete and weathering steel followed by a 4 m long concrete table through the main axis of the space. The flexible use of the concrete table hosts both the clients and the staff. This split in two spaces where the copper and marble tables will be distributed.

Floor Plan
Floor Plan
© LiYue
© LiYue

The upper part of the tank, the skyline, is firmly colonized by a three-dimensional copper plating structure and bamboo paneling disposed in the different direction which holds all the lighting and equipment.

© LiYue
© LiYue

Bespoke furniture built in green marble and leather combines with copper and concrete while the doors received different treatment. The main entrance will welcome the guest with a rather heavy yet moveable weathering steel and bamboo from Anji. The interior opens to the side corridor with a copper plating door and the kitchen is connected to the corridor with aluminum panel door.

© LiYue
© LiYue
© LiYue
© LiYue

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Atelier8
Office
Cite: "Acquarium / Atelier8" 18 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/877762/acquarium-atelier8/> ISSN 0719-8884
© LiYue

上海 Acquarium 餐厅 / Atelier8

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.