Sherman Residence / TOLO Architecture

Sherman Residence / TOLO Architecture

Sherman Residence  / TOLO Architecture - BeamSherman Residence  / TOLO Architecture - Table, Windows, Beam, PatioSherman Residence  / TOLO Architecture - Windows, BeamSherman Residence  / TOLO Architecture - Windows, ForestSherman Residence  / TOLO Architecture - More Images+ 16

Los Angeles, United States
  • Design Team : Peter Tolkin, John R. Byram, Christopher Girt, Craig Rizzo, Angela Uriu, Eric Townsend, Anthony Denzer
  • Engineers : Joseph Perazzelli (Structural), John Ott & Associates (Civil), Brian A. Robinson & Associates (Geotechnical)
  • City : Los Angeles
  • Country : United States
More SpecsLess Specs
Sherman Residence  / TOLO Architecture - Table, Windows, Beam, Patio
© Grant Mudford

Text description provided by the architects. The Sherman Residence is located on a hillside lot above the San Fernando Valley in Los Angeles, CA. The unique history of the site provides an exceptional record of the horticultural heritage of the area. Prior to World War II the area was primarily occupied by commercial citrus groves and other agriculture. After the war, much of the valley was subdivided to create residential tracts during the housing boom, but surprisingly the Sherman Residence site remained undeveloped. Because the land had not been previously developed the site still has a large variety of trees and plants: indigenous large oaks and sycamores, “working” plants such as orange and avocado trees, and exotic palms and succulents.

Sherman Residence  / TOLO Architecture - Beam
© Grant Mudford
Sherman Residence  / TOLO Architecture - Image 20 of 21
Floor Plan
Sherman Residence  / TOLO Architecture - Windows, Beam
© Grant Mudford
Sherman Residence  / TOLO Architecture - Image 21 of 21
Section
Sherman Residence  / TOLO Architecture - Windows, Forest
© Grant Mudford

Situated at the base of a hill, the house bounds a courtyard and swimming pool on three sides. The hillside encloses the fourth side. The residence juxtaposes distinctively private and public faces. A series of board-formed concrete and glass pavilions create a strong sense of enclosure along the private face while being open to the interior of the site. The horseshoe-shaped configuration of the pavilions maximizes views of the extraordinary landscape. Interstitial gallery spaces provide circulation between the pavilions. Glass facades on both the pavilions and the connecting galleries frame the landscape, bringing nature into sharp relief from a variety of positions inside the home. Holding together the entire composition is a low-slung wooden beam roof with deep overhangs.

Sherman Residence  / TOLO Architecture - Table, Windows, Chair
© Grant Mudford

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Sherman Residence / TOLO Architecture" 16 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/877750/sherman-residence-peter-tolkin-architecture> ISSN 0719-8884

© Grant Mudford

自然景观中的 Sherman 住宅 / Peter Tolkin Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.