the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Learning
  4. Australia
  5. Andrew Burges Architects
  6. 2016
  7. East Sydney Early Learning Centre / Andrew Burges Architects

East Sydney Early Learning Centre / Andrew Burges Architects

  • 00:00 - 7 August, 2017
East Sydney Early Learning Centre / Andrew Burges Architects
East Sydney Early Learning Centre / Andrew Burges Architects, © Peter Bennetts
© Peter Bennetts

© Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts + 49

  • Architects

  • Location

    Sydney NSW, Australia
  • Architects in Charge

    Andrew Burges, Alex Wilson, Jo Tinyou, Celia Carrol, Anna Field, Chris Su, Chris Mullaney, John Nguyen, Louise Lovmand, Nadia Zhao
  • Area

    1391.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Text description provided by the architects. The East Sydney Early Learning Centre is an adaptive re-use of an existing 4 level 1920’s industrial building to house a 60 place childcare centre and community space within the tight knit urban grain of Darlinghurst. The scope of works included the complete stripping of the existing building including all interiors, structure and windows to create a new 4 level childcare and community building, a complete re-working of the adjacent John Birt Memorial Playground, integrated into the centre through a new bridge link across Berwick Lane, and a complete refurbishment of the public domain including Berwick Lane Stairs and streetscape.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Initial Project Brief

The initial project brief requested the closure of Berwick Lane to connect the John Birt memorial playground with the existing building, suggesting the childcare centre occupy the lower three levels of the existing building, with the community centre located on the top level.

Site Plan
Site Plan

Urban Strategy - Transformation of Project Brief through ‘Treehouse Bridge’

Following detailed urban analysis, community consultation and City of Sydney review we developed a far more inventive urban strategy – the laneway remained open and was significantly improved through a new stair construction, the community centre was located at the lower ground level to animate and enliven the laneway, and the top 3 levels of the building housed the childcare, with a treehouse bridge link crossing the laneway and providing a journey down to the ground level of the playground.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Approach to Child Pedagogy – ‘Mini City’ Concept

Against a backdrop of regulations and orthodoxies focusing on safe sightlines and transparency of structures as a guiding principle, often leading to internal play spaces of wall to ceiling glazing, the philosophy of this project emphasised childhood imagination and play as its guiding framework and inspiration. The building was conceived as a ‘mini-city’ that enabled experiential learning by re-imagining the urban fabric at a child’s scale. A series of play space houses or ‘pods’ are connected by a network of social laneways and indoor parks. A double height centrally located light well houses an urban plaza in the form of a large sandpit. A rooftop garden connects the imaginative city of the building with the real city viewed beyond. All decisions on layout, material detailing, window openings, and finishes, including infrastructural elements such as fire sprinklers, were conceptualised to encourage a fascination with cities and city life as a guiding pedagogical tenet for the childcare.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts
Drawings
Drawings
© Amanda Prior
© Amanda Prior
Section
Section
© Amanda Prior
© Amanda Prior

Two further considerations within the development the internal ‘pod’ buildings animating the existing fabric was the creation of opportunities for funnels of natural light deep into the buildings’ interior, and the creation of a highly articulated interior for internal play spaces, creating a range of spatial circumstances for the many learning activities occurring within the interior including active play, theatrical play, imaginative play, and opportunities for quiet play.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

‘Treehouse’ Playground

Historically serving a smaller adjacent kindergarten, the John Birt memorial playground was linked by the urban strategy of the ‘treehouse bridge’ connection from the main childcare building. The bridge and tree house platform provide additional outdoor playspace centred around a jacaranda tree, while also providing the required shading for the playspaces below.  The playground design focussed on creating a range of textural experiences and play types organically unfolding around the existing trees, incorporating a mud pit, sand pit, amphitheatre, outdoor class room and interactive water wall, while creating acoustic separation from the adjacent dwellings.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Sustainability Initiatives

The sustainability objectives of the East Sydney Early Learning Centre were aligned with the City of Sydney 2030 Sustainability objectives. Initiatives included photovoltaic cells for rooftop solar capture, bio-filtration at the window openings through internal planters and landscaping, mixed mode ventilation and thermal zoning to contain and minimise areas of air-conditioning, alternative sources of user thermal comfort including solar boosted hydronic heating and radiators, extensive use of light wells to create daylighting deep into the internal fabric of the building, rainwater harvesting and use of water efficient fixtures, green transport planning including cycle parking and staff change facilities, and a regime of material selection for sustainable materials including non-toxic materials with high recycled content and/or highly recyclable, low VOC finishes, low formaldehyde products & furniture, sustainable timbers, rapidly renewable and locally sourced materials.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Andrew Burges Architects
Office
Cite: "East Sydney Early Learning Centre / Andrew Burges Architects" 07 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/876909/east-sydney-early-learning-centre-andrew-burges-architects/> ISSN 0719-8884
© Peter Bennetts

悉尼东区早教中心:儿童专属‘迷你城市’ / Andrew Burges Architects