the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Dental Clinic
  4. United States
  5. Montalba Architects
  6. 2017
  7. Studio Dental / Montalba Architects

Studio Dental / Montalba Architects

  • 15:00 - 3 August, 2017
Studio Dental / Montalba Architects
Studio Dental / Montalba Architects, © Kevin Scott
© Kevin Scott

© Kevin Scott © Kevin Scott © Kevin Scott © Kevin Scott + 15

© Kevin Scott
© Kevin Scott

Text description provided by the architects. In defining the dental studio space with a modern aesthetic while honoring the historic elements of the base building, Montalba Architects has sought to create a transcendent environment that feels gallery-like and serene. Situated within a rapidly developing neighborhood in San Francisco’s financial district, the dentists' brick and mortar location is as unique as their office on wheels, also designed by Montalba Architects.

© Kevin Scott
© Kevin Scott
Axonometric
Axonometric
© Kevin Scott
© Kevin Scott
Plan
Plan

Within the dark building shell, a conceptual ‘lantern’ creates a sense of scale, luminescence, and transparency, enclosing the series of operatories within.  Wood slat trellises turn vertical to separate the waiting area, and this delineation helps the small space feel larger. Moments of material contrast are introduced between the rough shell walls, smoked mirror panels, and central colonnade of white oak monoliths, which serve as functional storage and define the entry to each private patient room.

© Kevin Scott
© Kevin Scott
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Studio Dental / Montalba Architects" 03 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/876840/studio-dental-montalba-architects/> ISSN 0719-8884