the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. New Zealand
  5. matter
  6. 2017
  7. Tree Villa / matter

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Tree Villa / matter

  • 17:00 - 22 August, 2017
Tree Villa / matter
Tree Villa / matter, © Simon Devitt
© Simon Devitt

© Simon Devitt © Simon Devitt © Simon Devitt © Simon Devitt + 30

  • Architects

  • Location

    Auckland, New Zealand
  • Architects in Charge

    Jonathan Smith, John Holley, Phil Howat
  • Area

    300.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Simon Devitt
© Simon Devitt

Text description provided by the architects. In a cramped, steep site on one of the busiest residential streets in Ponsonby, Auckland, there was magic to be found in the form of a dilapidated 110-year old heritage villa. Over two years, the three-bedroom, one-bathroom villa was transformed into a beautiful and functional, family home. Fundamental to its success is the sense of tranquillity and respite the villa’s spaces offer from the inner city lifestyle that the clients love.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

A favourite place to relax, rewind, and re-invigorate is this spa-like bathroom. Carving out portions of the villa, adding masonry wall structures, and substantial retaining facilitated the addition of a new downstairs floor. Moving down the gently-lit stairwell of the main floor, the first room encountered downstairs is the bathroom. High windows maintain natural warmth, privacy, and light on entry, while further in the room becomes subterranean, generating a sense of privacy, cosiness, and sanctuary. Polished heated concrete floors provide additional warmth and a solid grounded feeling.

© Simon Devitt
© Simon Devitt
Level 0 + Level 1 Plan
Level 0 + Level 1 Plan
© Simon Devitt
© Simon Devitt

For the first time in New Zealand Statuario Fleur oversized panels were used as wall lining, providing a serene quality to the bathroom’s perimeter walls. Concrete walls provide the solid backing to the panels and aid noise reduction. The considerable size of the panels create the feeling that the bathroom is carved from solid marble. These soft porcelain panels ensure that the space is filled with gentle diffuse light and feels intimate, warm, and luxurious.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

The hanging WC is hidden behind a mosaic marble feature wall. Alarti Marble tiles are used on the feature wall to provide a delicate contrast to other elements, and to draw attention inwards toward the free-standing stone bath. This unique egg-shaped bath provides a sculpted centerpiece to the room. On the flip side of the WC, a walk-in shower offers the reinvigorating experience of warm rainfall.

© Simon Devitt
© Simon Devitt
© Simon Devitt
© Simon Devitt

All joinery and cabinetry elements are framed in black including the mirrors. This provides a visual direction to these elements. The slipped break between mirrors highlights the shifting levels within the home and the external window. Lighting options, including recessed LEDs within the ceiling space add to the feeling of intimacy and calm.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

While the room imbues a feeling of being transported from one world to another, the harmonious use of materials throughout the villa provides seamlessness and comfort to the senses. The minimalist approach to surfaces and joinery further reduces unnecessary stimulation, while maintaining a sense of luxury. Generous storage makes the space practical and self-contained.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

View the complete gallery

About this office
matter
Office
Cite: "Tree Villa / matter" 22 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/876766/tree-villa-matter/> ISSN 0719-8884
© Simon Devitt

110岁树屋 Tree Villa / matter