the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurant
  4. South Korea
  5. Prime Architecture
  6. 2017
  7. The Gatehouse / Prime Architecture

The Gatehouse / Prime Architecture

  • 20:00 - 31 July, 2017
The Gatehouse / Prime Architecture
The Gatehouse / Prime Architecture, © Byungchul Jeon
© Byungchul Jeon

© Byungchul Jeon © Byungchul Jeon © Byungchul Jeon © Byungchul Jeon + 26

  • Architects

  • Location

    402 Gunja-dong, Siheung-si, Gyeonggi-do, South Korea
  • Design Team

    Jin Kim, Thomas Tighe, Youngwoo Suh, Valentin Van Beek
  • Area

    258.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Byungchul Jeon
© Byungchul Jeon

Text description provided by the architects. The Gatehouse is home to a family run Shabu Shabu restaurant in Siheung-Si, near Seoul. The form of the building is taken from an existing disused natural water well on site.

The water well is also incorporated into the functionality, where it is used to provide water throughout the building, as well as irrigation for the restaurants on site micro-farm.

© Byungchul Jeon
© Byungchul Jeon

The Clients grew up near the site and recall their family using the natural well during their childhood. After spending most of their working lives in Seoul their dream was to move back and create a restaurant which provided the local community with home grown produce.

© Byungchul Jeon
© Byungchul Jeon

Historically, the natural water well was used by the locals and served as a central meeting point for the community, but became disused once running water was provided in years past.

Section A
Section A

With this in mind, the design approach was to re-establish the well by using it as an aesthetic cue and also to incorporate it in a practical sense.

© Byungchul Jeon
© Byungchul Jeon

The building is formed with three masses. These are positioned carefully into the landscape and within the retaining walls which frame the sites sloping topography.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
First Floor Plan
First Floor Plan

The lower volume in closest proximity to the water well is a glass transparent lightweight box, which conveys water. The two solid concrete volumes take vessel like forms. The first one provides the ‘serviced area’ and is finished in timber board exposed concrete. This volume is where customers are served, with the seating, dining area and lounge.

The other solid concrete form is the ‘service area’ which is purposely finished in traditional exposed concrete formwork to differentiate itself from the other volumes. This space is where the kitchen, plant, WC, storage areas, and services are positioned.

© Byungchul Jeon
© Byungchul Jeon

To highlight the water well, a connection was formed from the existing well, which brings the water through to a viewable chamber now located in the external terrace, under the 4.7m long cantilever. An exposed trench which is positioned at the foot of the retaining walls shows this diversion of water to the chamber. This also acts as a water store which is used to transfer the water for use back through the building.

© Byungchul Jeon
© Byungchul Jeon
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "The Gatehouse / Prime Architecture" 31 Jul 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/876756/the-gatehouse-prime-architecture/> ISSN 0719-8884