The Peckham Observatory / Cooke Fawcett

The Peckham Observatory / Cooke Fawcett

The Peckham Observatory / Cooke Fawcett - Beam, HandrailThe Peckham Observatory / Cooke Fawcett - Fence, HandrailThe Peckham Observatory / Cooke Fawcett - Bench, BeamThe Peckham Observatory / Cooke Fawcett - Fence, Handrail+ 20

  • Architects: Cooke Fawcett
  • Area Area of this architecture project Area :  150
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2017
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Johnstone’s Trade, Silva Timber, Tara Steel
  • Lead Architects : Francis Fawcett
  • Structural Engineer : AKT II, Pell Frischmann
More SpecsLess Specs
The Peckham Observatory / Cooke Fawcett - Fence, Handrail
© Peter Landers Photography

Text description provided by the architects. For Bold Tendencies, their 3.5m-wide raised platform spans the entire width of the car park, its steel support beams cantilevered at both ends. Two staircases at either side provide an elevated promenade and on the northern tip the balustrade position at the half-landing provides unencumbered views of London.

The Peckham Observatory / Cooke Fawcett - Beam, Handrail
© Peter Landers Photography

The deck and steps are made of full-width hardwood timber decking, and three areas of custom-designed benches and sun-loungers are planned. Timber handrails on the upper level are angled to provide natural places to lean and rest, taking in the artwork and activities taking place on the roof of the car park, with Frank’s Bar at the far end. Nestled underneath the steelwork is a timber-framed box painted dark blue. This kiosk will provide Bold Tendencies with much-needed space for staff, serving as an information point, ticket booth and shop. It will also act as a hub for the Bold Everywhere educational programme.

Perspective 02
Perspective 01

The new structure has been achieved on a very low budget as Bold Tendencies took on the project management themselves and worked with local suppliers and contractors, making this a thoroughly Peckham endeavour from start to finish. This is Cooke Fawcett's second commission for Bold Tendencies. Their previous project, Concert Wall, is a concertinaed plywood screen which provides an acoustic and visual backdrop for live music performances.

The Peckham Observatory / Cooke Fawcett - Stairs, Facade, Handrail
© Peter Landers Photography

Oliver Cooke, director of Cooke Fawcett, said: “We’re so pleased to return to Bold Tendencies with another project that enhances the experience of the car park and the art contained within it."

The Peckham Observatory / Cooke Fawcett - Bench, Beam
© Peter Landers Photography

Francis Fawcett added: “For an avant garde cultural institution now in its 11th year, it is important that Bold Tendencies retains the capacity to reinvent and present new experiences to its loyal following as well as to new visitors.”

The Peckham Observatory / Cooke Fawcett - Fence, Handrail
© Peter Landers Photography
Plan
The Peckham Observatory / Cooke Fawcett - Image 11 of 20
© Peter Landers Photography

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Peckham, London SE15, United Kingdom

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Peckham Observatory / Cooke Fawcett" 30 Jul 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/876677/the-peckham-observatory-cooke-fawcett> ISSN 0719-8884

© Peter Landers Photography

伦敦佩克汉姆瞭望台 / Cooke Fawcett

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.