the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. France
  5. Stéphane Nikolas
  6. 2016
  7. House V / Stéphane Nikolas

House V / Stéphane Nikolas

  • 02:00 - 26 July, 2017
House V / Stéphane Nikolas
House V  / Stéphane Nikolas, Courtesy of Stéphane Nikolas
Courtesy of Stéphane Nikolas

Courtesy of Stéphane Nikolas Courtesy of Stéphane Nikolas Courtesy of Stéphane Nikolas Courtesy of Stéphane Nikolas + 15

Courtesy of Stéphane Nikolas
Courtesy of Stéphane Nikolas

Text description provided by the architects. Located in the south of France near Montpellier, in the village of Saint Aunès, the house takes place on a land of vines, cultivated since the Romans, bathed by the sun of the Mediterranean Sea, a short 15- minutes drive away. The project includes another building, under construction, whose destination is that of an artist's workshop for the owners.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

A simple parallelepiped, a cocoon of steel and glass set between two horizontal planes which delimit the view, oriented towards the vibrating light of the south, the volume, light, detached from the ground, seems to rest on the green of the original vine. The two white lines of the gangway, slender and taut, draw a minimal intervention, on a vegetable background formed of cypresses, fig trees, laurels and other olive trees. The drawing is meant to be purified, a striking contrast between the hand of man and the work of nature, complementary, balanced, without harming or diminishing the presence of the other.

Courtesy of Stéphane Nikolas
Courtesy of Stéphane Nikolas

Placed on a concrete base, an expression of durability and solidity, the steel cage of the structure, with optimized spans and stitches, wants to express the lightness and transparency of a habitat completely open on the outside. Bathed in the sun, catching its rays in winter, when it is low, protected from its flames in summer when it rises in the sky, the interior of the house is one with the garden, visually and physically. The bay windows of the south facade open on the entire stay and allow to extend it on the outer passageway, the terrace and the garden below.

Courtesy of Stéphane Nikolas
Courtesy of Stéphane Nikolas

The surface is not important. What is important is the perception of volume and the relation to nature, outside, which multiply the spatial sensation.

Courtesy of Stéphane Nikolas
Courtesy of Stéphane Nikolas

Made for a family of three, two adults and a boy, the program responds to a request for two bedrooms, a guest room, an office/library, and a large basement for the cellar and garage.

Courtesy of Stéphane Nikolas
Courtesy of Stéphane Nikolas

The metal frame was constructed as a Mecano, assembled and bolted on site, with cold bent sections. Fixed on the base of the cellar it has been dressed externally of an aluminum corrugated siding that corresponds to the industrial character of the structure, visible on the posts or the gangway. The large thermal insulation that fills the interstices of the framework allows a very small loss, compensated in winter by the solar contributions and an air/water heat pump that feed the heating by the ground. A thermodynamic hot water balloon coupled with a single flow ventilation produces the necessary hot water. The house meets the French BBC standards (building low consumption) with a consumption less than 29kwhPE / m2year.

Structure Axonometric
Structure Axonometric

View the complete gallery

About this office
Stéphane Nikolas
Office
Cite: "House V / Stéphane Nikolas" 26 Jul 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/876452/house-v-stephane-nikolas/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.