All
Projects
Products
Events
Competitions

Underhill / Bates Masi Architects

Underhill / Bates Masi Architects

© Michael Moran / OTTO © Michael Moran / OTTO © Michael Moran / OTTO © Michael Moran / OTTO + 17

Matinecock, United States
  • Landscape Architect: TL Studio
  • Contractor: Qualico Contracting Corp.
  • Interior Designer: Bates Masi + Architects, Victoria Pryor, and Alicia Scanlon
  • Engineer: Steven Maresca
More Specs Less Specs
© Michael Moran / OTTO
© Michael Moran / OTTO

Text description provided by the architects. Socially and professionally a couple desired to live in an urban environment. However, living in the city didn’t afford the lifestyle they wanted for their children as they approached school age. To compromise between remaining close to the city while raising their family, they relocated to the suburbs. Their goal was to create a strong sense of place in an environment with close neighbors on all sides of their property. The history of the community they chose, an early Quaker settlement, inspired the solution. Based on the Quaker tenants of simplicity, humility, and inner focus, the house is broken into a series of modest gabled structures, each one focused inward on its own garden courtyard instead of out to the surrounding neighbors.

© Michael Moran / OTTO
© Michael Moran / OTTO
Floor Plan
Floor Plan
© Michael Moran / OTTO
© Michael Moran / OTTO

The simplicity of each courtyard distills the experience of nature, encouraging one to appreciate its subtleties. Every interior space is connected to the exterior on two sides. The layering of spaces from exterior to interior to courtyard collapses the boundaries between them. From selected vantage points, one may see across multiple spaces and courtyards to framed views beyond. Each volume has a sculpted roof that funnels light and air into the center of the structure.

© Michael Moran / OTTO
© Michael Moran / OTTO

The detailing of materials accentuates the central courtyard. The oak floor and weathered oak ceiling boards both radiate outwards from the center. The floor and ceiling boards are custom cut in width and mitered to trace continuously and concentrically around the courtyard. Weathered metal straps on the ceiling further emphasize this geometry and act as a device to organize lighting and audiovisual equipment throughout the house.

© Michael Moran / OTTO
© Michael Moran / OTTO

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Underhill / Bates Masi Architects" 21 Jul 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/876210/underhill-bates-masi-architects/> ISSN 0719-8884
© Michael Moran / OTTO

360度无死角放松的家:Underhill 住宅 / Bates Masi Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.