the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurants & Bars
  4. Brazil
  5. Arquitetura Nacional
  6. 2016
  7. DANA Restaurant / Arquitetura Nacional

DANA Restaurant / Arquitetura Nacional

  • 15:00 - 8 August, 2017
DANA Restaurant / Arquitetura Nacional
DANA Restaurant / Arquitetura Nacional, © Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

© Marcelo Donadussi © Marcelo Donadussi © Marcelo Donadussi © Marcelo Donadussi + 31

  • Architects

  • Location

    R. Ricardo Bruno Albarus, 201 - Distrito Industrial, Gravataí - RS, 94045-400, Brazil
  • Architect in Charge

    Lucas Pessatto
  • Area

    1078.59 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Authors

    Eduardo L. Maurmann, Elen B. N. Maurmann, Paula Otto, Lucas Pessatto, Arquitetura Nacional Team
  • Foundation Engineering

    L2 Projeto Estrutural
  • Structure Engineering

    Filippon Engenharia
  • Air Conditioning Engineering

    Grupo São Carlos Thermal Systems
  • Construction

    Macro Técnica Engenharia
  • More Specs Less Specs
© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

Text description provided by the architects. The oportunity to design an industrial restaurant from the ground up became a reality when the company Dana Holding Corporation presented the need of a new restaurant for its Industrial Complex in the city of Gravataí, in southern Brazil. The goal was to unify the two existing restaurants of the complex into a completely new, accessible building, with better quality and comfort for the employees. In common agreement between client and architect the premises of rationally using the natural resources and giving special attention to energy consumption were essential for the decisions that resulted in the strongest points of the design.

Isometric
Isometric

The internal finished floor of the building is elevated 60cm of the surrounding pavement, providing a better thermal performance by limiting the contact with soil humidity. This also levels the floor with the necessary height for the docks in the back of the lot, facilitating the loading and unloading of the heavy vehicles.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

The solar orientation and the ventilation openings were designed to maximize the use of natural light and ventilation, reducing the need for artificial illumination and air conditioning. In the south facade a lower line of pivoting frames receives the natural external air, which crosses the dining hall creating a negative pressure and making the hot air to leave through the upper line of pivoting frames with bigger height on the opposite side, naturally renovating the air through the garden that separates the dining hall from the kitchen area.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

The minimum waste of construction material, provided by the main metallic structure, the reuse of rain water for the toilets discharge and the use of LED lights were essential in a building that will function intensively every day, being capable of providing up to 2.440 daily meals (between lunch and dinner). The external finishing of the east and west facades is made with a wavy metallic sheet, plain in the closed areas and perforated in the illumination and ventilation openings, providing privacy without compromising the thermal and visual performance. The organization of the workspaces inside the kitchen also deserves recognition: with a continuous flow from beginning to end of the production the restaurants goods arrive in the receiving dock and travel through the phases of pre-cleaning, stock, preparation and cooking until they become the waste that are withdraw through the exit dock on the opposite side. This internal use layout allow for a working environment extremely clean and organized, considerably diminishing the risk of food contamination during the complex operation process of an industrial kitchen.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The internal layout of the building and its garden, with large glass surfaces overseeing the kitchen area allow the opportunity for the employees to closely observe the different stages of the production process and food preparation, bringing an aspect of transparency and learning to an environment that usually does not have these characteristics. The building has a drugstore, a snack bar and also an organic garden where the kitchen's own operation team can plant what they want for internal

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Arquitetura Nacional
Office
Cite: "DANA Restaurant / Arquitetura Nacional" [Restaurante DANA / Arquitetura Nacional] 08 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/876209/dana-restaurant-arquitetura-nacional/> ISSN 0719-8884
© Marcelo Donadussi

当厨房变成一种艺术展览 DANA 餐厅 / Arquitetura Nacional