the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Fala Atelier
  6. 2016
  7. House in Rua Faria Guimarães / Fala Atelier

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

House in Rua Faria Guimarães / Fala Atelier

  • 03:00 - 21 July, 2017
House in Rua Faria Guimarães / Fala Atelier
House in Rua Faria Guimarães / Fala Atelier, © Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

© Ricardo Loureiro © Ricardo Loureiro Collage. Image Courtesy of Fala Atelier © Ricardo Loureiro + 14

  • Architects

  • Location

    Porto, Portugal
  • Design Team

    Filipe Magalhães, Ana Luisa Soares, Ahmed Belkhodja, Mariana Silva, Diogo Paixão, Paulo Sousa
  • Project Year

    2016
  • Photographs

Collage. Image Courtesy of Fala Atelier
Collage. Image Courtesy of Fala Atelier
Collage. Image Courtesy of Fala Atelier
Collage. Image Courtesy of Fala Atelier

Text description provided by the architects. The old house was found in a sequence of equally discrete buildings from different periods of the 20th century. Built originally for a single family, and abandoned for decades, the brief proposed transforming the ruin into a housing unit with five apartments, responding to the accelerated gentrification process in the area.

Before. Image Courtesy of Fala Atelier
Before. Image Courtesy of Fala Atelier
© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

The perimeter of thick granite walls was preserved and the interior structure was completely refurbished, recurring only to light wood elements. The fragmented arrangement of small inner rooms was replaced with a sequence of almost identically dimensioned apartments.

© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

In every unit, a modular wall of openable plywood panels was painted in a deep blue tone, concealing different functions: kitchens, bathrooms, cabinetry. Only upon a second look it is understandable the distinction between the five units: the consistent system and visual relation between the several apartments finds its contradiction in the necessary adaptation of its rhetorical rigidity to the geometry of the staircase, the existing windows, the form of the roof. In each studio, a piece of natural stone with a different form unbalances the apparently symmetrical inner elevations.

Proposal plan
Proposal plan

The street facade acts as a theatrical device with its unorthodox use of the traditional local tiles. Two double-doors with different colours suggest distinct hierarchies.

© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

View the complete gallery

About this office
Cite: "House in Rua Faria Guimarães / Fala Atelier" 21 Jul 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/876197/house-in-rua-faria-guimaraes-fala-atelier/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.