the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Installations & Structures
  4. The Netherlands
  5. Ateliereen Architecten
  6. 2017
  7. Viewing Tower Hoge Bergse Bos / Ateliereen Architecten

Viewing Tower Hoge Bergse Bos / Ateliereen Architecten

  • 00:00 - 19 July, 2017
Viewing Tower Hoge Bergse Bos / Ateliereen Architecten
Viewing Tower Hoge Bergse Bos / Ateliereen Architecten, Courtesy of Ateliereen Architecten
Courtesy of Ateliereen Architecten

Courtesy of Ateliereen Architecten Courtesy of Ateliereen Architecten Courtesy of Ateliereen Architecten Courtesy of Ateliereen Architecten + 19

  • Structural Engineering

    Verplak ingenieurs
  • Building Contractor

    Aannemingsbedrijf Damsteegt B.V.
  • Client

    Recreatieschap Rottemeren
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Ateliereen Architecten
Courtesy of Ateliereen Architecten

Text description provided by the architects. At the top of 'hill B' at the Hoge Bergse Bos in Bergschenhoek a 22-meter high viewing tower is built. It is the centrepiece that completes the renovation of the recreational hill. We have designed the tower as a three-dimensional maze in which visitors have views from various altitudes and in various directions.

Courtesy of Ateliereen Architecten
Courtesy of Ateliereen Architecten
Site Plan
Site Plan
Courtesy of Ateliereen Architecten
Courtesy of Ateliereen Architecten

There are two possible routes to the top. These relate to the two main approach routes to the top of the mountain. The tower is composed of equal staircase segments connected by small and large platforms. In this concept the desire to have viewing platforms at various heights could be realized easily.

Courtesy of Ateliereen Architecten
Courtesy of Ateliereen Architecten
Plans
Plans
Courtesy of Ateliereen Architecten
Courtesy of Ateliereen Architecten

The main structure is a framework of white, steel columns and stringers. It stands like a sculpture at the hill top. The railings are made of wood which give a nice contrast to the structure and soften the appearance.

Courtesy of Ateliereen Architecten
Courtesy of Ateliereen Architecten
Sections
Sections
Courtesy of Ateliereen Architecten
Courtesy of Ateliereen Architecten

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Viewing Tower Hoge Bergse Bos / Ateliereen Architecten" 19 Jul 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/876057/viewing-tower-hoge-bergse-bos-ateliereen-architecten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.