the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Religious Architecture
  4. Japan
  5. Kikuma Watanabe
  6. 2017
  7. Movable Shinto Shrine / Kikuma Watanaeb + D Environmental Design System Laboratory

Movable Shinto Shrine / Kikuma Watanaeb + D Environmental Design System Laboratory

  • 19:00 - 21 July, 2017
Movable Shinto Shrine / Kikuma Watanaeb + D Environmental Design System Laboratory
Movable Shinto Shrine  / Kikuma Watanaeb + D Environmental Design System Laboratory, © Kikuma Watanabe
© Kikuma Watanabe

© Kikuma Watanabe © Kikuma Watanabe © Kikuma Watanabe © Kikuma Watanabe + 16

  • Structural Engineer

    Syunya Takahashi
  • Construction

    Laboratory for design of architecture adapted environment @ Kochi University of Technology ( Kikuma Watanabe Laboratory)
  • Owner

    Inhabittants of Nakagonyu + Kochi University of Technology
  • More Specs Less Specs
© Kikuma Watanabe
© Kikuma Watanabe

Text description provided by the architects. This is a self-built portable shrine in a depopulated village in the moutain region of Kochi in Japan. In 2015, the pre-existing shrine called Kanamine-jinja was deeply injured by a heavy typhoon that hit the village. The Kanamine Shinto shrine had two architectural components: one is the front shrine dedicated to worshipers while the other was the rear shrine, where main shrine was set.

Concept Sketch
Concept Sketch

The original shrine had its architectural axis geared towards mount Gozaisyo-yama — a sacred mountain located ten kilometer from the shrine. The shrine’s site was too narrow and had partly collapsed which resulted in a building that could no longer be maintained anymore. As a solution, we decided to divide the building into two smaller shrines: the frontal area is a housing area for inhabitants and the worshipers while the rear shrine is set in front of the original shrine in the forest. Before demolition of the original shrine, the main shrine set in the original shrine was transferd into the rear shrine. 

Structure
Structure

Both front shrine and rear shrine have to be set on the axis toward mount Gozaisyo-yama, according to the axis of the original shrine. However the rear shrine was set in the too narrow and limited site in front of the original shrine, so it could not be set on the axis toward the sacred mountain. After clearance of the broken original shrine, we have to transfer the rear shrine into the site where the original shrine was set, and locate the rear shrine on the axis toward sacred mountain. So the rear end features eight wheels attached to the bottom of the structure, rendering it portable. 

© Kikuma Watanabe
© Kikuma Watanabe

View the complete gallery

About this office
Cite: "Movable Shinto Shrine / Kikuma Watanaeb + D Environmental Design System Laboratory" 21 Jul 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/875919/movable-shinto-shrine-kikuma-watanabe-plus-environmental-design-system-laboratory/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.