the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. France
  5. Atelier Didier Dalmas
  6. 2013
  7. School Group Beauvert / Atelier Didier Dalmas

School Group Beauvert / Atelier Didier Dalmas

  • 15:00 - 13 July, 2017
School Group Beauvert / Atelier Didier Dalmas
School Group Beauvert / Atelier Didier Dalmas, © Erick Saillet
© Erick Saillet

© Erick Saillet © Erick Saillet © Erick Saillet © Erick Saillet + 17

  • Structure

    AIA INGENIERIE –
  • Budget

    VOXOA
  • Fire Safety

    AUBERGER FAVRE
  • Engineering Consultant

    BPUR
  • Landscape

    Atelier Anne Gardoni
  • More Specs Less Specs
© Erick Saillet
© Erick Saillet

Text description provided by the architects. The school is located on the borders of the ZAC Beauvert in Grenoble. It is on part of the grounds of the present school.

The old school was built in the 1950s. It is outdated and does not meet current standards. It had to be demolished.

© Erick Saillet
© Erick Saillet

However, it was necessary to maintain the activity of the school. This by building the new.

In a demolition phasing job, the idea was to "slip" in the middle of the green theater. This is the playground.

© Erick Saillet
© Erick Saillet

We don’t work as an institution. We work the school as a neighborhood facility where it is good to be. To build in this cramped space with imposing trees, we organized the building around a north-east/south axis. To the west, a wide and luminous circulation is spread over two levels. The program elements create uneven volumetry.

Ground Plan
Ground Plan

This envelope is sometimes dug or sometimes outgrowing. It seems cahotic in an overview but it makes sense in a close relationship. It creates interior views and brings light where one does not expect it. It indicates the particularity of a program element.

© Erick Saillet
© Erick Saillet

The organization of the school is done along the axis. In the center is a central pole. It’s composed of the common teaching spaces, the teachers' premises, the administrative premises and the medical premises.In the North, the nursery school. In the South, the elementary school.

Access to both schools is established from the forecourt and the two playgrounds.

© Erick Saillet
© Erick Saillet

The school restaurant is located in the south of the building. It is in relation with the street. It is in direct connection with the playground of the elementary school and the interior of the nursery school.

© Erick Saillet
© Erick Saillet

To the north of the building is the room of evolution. It runs along the existing pedestrian path.

Level 0
Level 0

The building envelope made of wood-frame panels on the first floor and of wood siding on the ground floor dressed a reinforced concrete structure.

© Erick Saillet
© Erick Saillet

The choice of the concrete structure allows to meet the seismic requirements of the site, to favor the inertia of the building (especially in summer). The envelope made of larchwood slats of different width and thickness insures the building. Like composite wood panels.

Section
Section

These various materials of siding participate in the reading of the facade. We have taken care to pay attention to the ageing of the wood by favouring the composite wood panels in reinforcing areas.

© Erick Saillet
© Erick Saillet
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "School Group Beauvert / Atelier Didier Dalmas" 13 Jul 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/875658/school-group-beauvert-atelier-didier-dalmas/> ISSN 0719-8884
© Erick Saillet

两种颜色的完美配合,打造 Beauvert 现代化校园 / Atelier Didier Dalmas