the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices Interiors
  4. Brazil
  5. Reinach Mendonça Arquitetos Associados
  6. 2014
  7. SC Office / Reinach Mendonça Arquitetos Associados

SC Office / Reinach Mendonça Arquitetos Associados

  • 15:00 - 11 August, 2017
SC Office / Reinach Mendonça Arquitetos Associados
SC Office / Reinach Mendonça Arquitetos Associados, © Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

© Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti + 14

  • Collaborators

    Tony Chen, Victor Gonçalves, Camila Osele, Taís Vieira, Luena Vettorazzo, Paula Leal, Raquel Gonçalves, Silvia Mori, Venâncio Alves, Guilherme Nakata, Lucas Ferreira, Lucas Pohl, Alessandra Musto, Caio Tritto, Olivia Uliano.
  • Lightinig

    Foco – Luz e Desenho
  • Eletrical Engineer

    Paulo Marcio Engenharia Ltda
  • Hydralical Engineer

    Pedro Luis de Barris Barreto
  • Fire Safety

    4N Andrade Engenharia LTDA
  • General Contractor

    Simetria Arquitetura e Interiores
  • More Specs Less Specs
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Text description provided by the architects. The Edifício Argentina, located in Botafogo Beach, is a significant business center of the city. It was built in 1978 during the Brutalism architecture of the 70s and has a central line distribution and two elevator blocks organization. When we were asked to implement this branch office in Rio de Janeiro, for whom we have already projected its head office in São Paulo, we faced a building that all receptions were central and next to the elevators, far from the natural light and consequentially dark.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti
Floor plan
Floor plan
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Our main idea was exactly to reverse this logic and redeem the iconic view of Pão de Açúcar towards the reception, thus everyone that arrives on the floor be surprised by the view. In order to obtain the view, the central circulation axis was enlarged up to the ending façade turned to the beach and a mirrored wall was placed to duplicate the amazing view. On the opposite side of this axis is a secondary access for employees that pass between suspended shelters, configuring the library.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Behind the library, a wide space with shared tables forms the work area, that is surrounded by many private lawyer’s rooms. The conference rooms are placed on both sides of the reception and along with the main façade turned to the view. A sculptural lighting fixture designed by Frank Gehry completes the elevators lobby lighting and give life to all.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "SC Office / Reinach Mendonça Arquitetos Associados" 11 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/875628/sc-office-reinach-mendonca-arquitetos-associados/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.