the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Healthcare Center
  4. Spain
  5. IDOM
  6. 2017
  7. Healthcare Center in Valenzá / IDOM

Healthcare Center in Valenzá / IDOM

  • 05:00 - 16 July, 2017
Healthcare Center in Valenzá / IDOM
Healthcare Center in Valenzá / IDOM, © Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

© Aitor Ortiz © Aitor Ortiz © Aitor Ortiz © Aitor Ortiz + 33

  • Architect

  • Location

    Valenzá, Orense, Spain
  • Architect in Charge

    Jesús Llamazares Castro
  • Area

    1952.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Collaborators

    Cesar Jiménez Valcárcel, João Rafael Abreu Fortes, Pilar Romero Cajigal, Ingrid Valero Geli, Julia Míguez Rey
  • Landscape Architect

    Julia Metrass Mendes
  • Technical Architects

    José Ángel Rodríguez Souto, Josu Novoa Hernández
  • Structure

    Alejandro Bernabeu Larena, Victoriano Sancho Villasante, Juan Rey Rey (Mecanismo S.L.) Pablo Vegas González (Mecanismo S.L.)
  • Installations

    Miguel Ces Pérez, Cesáreo Pose Núñez (C&G Técnicos Asociados), Mª José Germil Feás (C&G Técnicos Asociados)
  • Reviser

    Galo Zayas Carvajal
  • Construction Managemnt

    López Fando Asociados SL
  • Constructor

    UTE Extraco SA – Misturas SA
  • More Specs Less Specs
© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

Text description provided by the architects. The planned building for the new Valenzá healthcare centre in Orense will be located on a plot which is over 3,666 m2 and sits on a steep sloping area half way between the river, the main road in town – in its lower section – and the motorway – on the upper side of the slope.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

The plot is peculiar in that its longitudinal side is pronounced and it is closed off on its eastern front by an access road and a four-storey-high longitudinal block of flats, whilst on its western side, there is a large slope with a big drop, over 16-18 m.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

The urban integration of the new healthcare centre intended to take this delicate situation into account. With this rationale, it sought out a correct placement that would minimize the visual and construction impact of this slope, reducing the boxing-in effect of the centre within the plot. The building would rise slightly over the ground level and would be solved by a single-storey-high body, attached to the slope, and an upper floor arranged around a central courtyard.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

From an urban point of view, the suggested solution allowed for the creation of public areas of interest and the correct functioning of the centre. An admissions square was generated which is linked to the ambulance and main entrances, as well as building-services rooms in a central location within the plot, thus minimizing distances, and a back plaza connected to the playing and waiting areas of the paediatrics department, the meeting room and other parts of the programme that might require independent access. The squares are qualified by the presence of trees, benches or stairs and mild ramps or stands on the North side of the plot, minimising the impact of the slope on that area and integrating it into a single urban proposal.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz
Plan
Plan

During the design of the project, special attention was paid to the protection against excessive sun radiation and to achieving a correct level of lighting as well as to the boosting of the natural cross ventilation of rooms.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

The programme is divided into four great areas of care plus the areas destined for the management and maintenance of the centre. The centre has 5 general medicine surgeries, 5 infirmaries, 1 matron’s room, 1 health education room, 1 dentist + hygienist surgery, 1 sampling room, 1 procedures room, 1 multipurpose room, 1 women’s room, 1 emergency room, 2 paediatrics surgeries, 2 paediatric infirmary rooms, a staff room, a board room and a library.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
IDOM
Office
Cite: "Healthcare Center in Valenzá / IDOM" [Centro de Salud en Valenzá / IDOM] 16 Jul 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/875573/healthcare-center-in-valenza-idom/> ISSN 0719-8884
© Aitor Ortiz

瓦伦萨医疗保健中心 / IDOM