We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Renovation of a Single House / MIDE architetti

Renovation of a Single House / MIDE architetti

© Alessandra Bello© Alessandra Bello© Alessandra Bello© Alessandra Bello+ 22

  • Architects: MIDE architetti
  • Area Area of this architecture project Area:  450
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013
  • Photographs
    Photographs:  Alessandra Bello
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Flos, Living
More SpecsLess Specs
© Alessandra Bello
© Alessandra Bello

Text description provided by the architects. Renovation of a semi-detached house situated in the Venice province, centered within a large parcel in the rural area of the city of Jesolo.

The aim of providing a comprehensive response to the natural context prompted to strong and dynamic design expressions.

© Alessandra Bello
© Alessandra Bello

The roof-covering outline characterizes the design trend. The structure has externally been cleaned up from all technical elements, such as cornices and drainpipes, of which it is usually composed of and that have been integrated within it, contributing to obtain a simple volume of linear and essential profiles.

Basement Scheme
Basement Scheme

Thanks to thorough cut-offs of the masonry, the ground floor perimeter was radically transformed into a continuous glazed space that dialogues directly with the immediate outside. The contribution of glass surfaces characterizes the entire intervention, particularly for the spa and wellness area that, with a large fixed window, is visually connected to the underside of the swimming pool, situated in the external garden.

The dialogue is reaffirmed by the choice of a uniform and continuous stone paving for both interior and exterior spaces, as well as the use of wide glazed walls which, playing with light and reflections act as thin diaphragms that never constrains and encloses the inside.

© Alessandra Bello
© Alessandra Bello

Contrasted to the molding of ‘breathing’ and open volumes of the living spaces, which are allowed to stretch and encompass the outside landscape, the night area follows requirements of introspection and privacy, almost in antithesis with the ground level and retaining the existing fenestration.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The central room consists of a long open space, featured  by the presence of the false ceiling composed of wood triangle-shaped listels. The structure is retreated from the perimetral windows in order to allow light to largely enter the space and make it visible from the courtyard outside.

© Alessandra Bello
© Alessandra Bello

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Renovation of a Single House / MIDE architetti " 09 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/874988/renovation-of-a-single-house-mide-architetti> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.