the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartment Interiors
  4. Lebanon
  5. platau
  6. 2017
  7. Sursock Apartment / platau

Sursock Apartment / platau

  • 05:00 - 1 October, 2017
Sursock Apartment / platau
Sursock Apartment  / platau, © Wissam Chaaya
© Wissam Chaaya

© Wissam Chaaya © Wissam Chaaya © Wissam Chaaya © Wissam Chaaya + 38

  • Architects

  • Location

    Beirut, Lebanon
  • Architect in Charge

    platau
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Wissam Chaaya
© Wissam Chaaya

Text description provided by the architects. The Sursok Apartment is defined by a linear split level circulation that is its most interesting architectural feature,fluctuating between a double height reception space andtwo single heights bedrooms’ levels, and extruding out to the balconies in the same scissor-shaped slab to define the façade of the building.

Axonometric
Axonometric

The scheme reinforces this spatial arrangement by revealing the structural concrete wall that runs along the length of the apartment, allowing its linearity to become the backdrop for the apartment’s main feature: a multifaceted steel“spine”.

© Wissam Chaaya
© Wissam Chaaya

This newly introduced spine sculpts the circulation, surfaces and spaces that makes the backbone of the apartment: It merges the underbelly of the staircase withthe mezzanine slab, allowing the mezzanine and the kitchen underneath it to open up to the reception. At the reception space, the spine protrudes out in a narrow catwalk that overlooks the living area on one side and a double height bookshelf on the other side. The spine reconnects with the reception floor in a structural ladder. It is topped by a thinsteel handrail that becomes a shelf at the catwalk with a lighting fixture for reading.

1st Floor Plan
1st Floor Plan
Section
Section
2nd Floor Plan
2nd Floor Plan

Punctual elements like awooden-cladded entrance niche, horizontal wood shelves, and lighting fixturesanimate the concrete wall and steel spine, breaking down their scale into intimate instances without underminingtheiroverall integrity.

© Wissam Chaaya
© Wissam Chaaya

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Sursock Apartment / platau" 01 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/874987/sursock-apartment-platau/> ISSN 0719-8884