the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Fire Station
  4. Belgium
  5. Philippe Samyn and Partners
  6. 2016
  7. Fire Station for the Sri-Charleroi / SAMYN and PARTNERS

Fire Station for the Sri-Charleroi / SAMYN and PARTNERS

  • 02:00 - 4 July, 2017
Fire Station for the Sri-Charleroi / SAMYN and PARTNERS
Fire Station for the Sri-Charleroi / SAMYN and PARTNERS, © Marie Francoise Plissart
© Marie Francoise Plissart

© Marie Francoise Plissart © Marie Francoise Plissart © Ghislain André © Marie Francoise Plissart + 56

  • Gestion Documentation

    Philippe SAMYN and PARTNERS (André CHARON et Quentin OLBRECHTS)
  • Graphics

    ASYMETRIE, Polygon Graphics (Stijn STRAGIER)
  • Collaboration

    Ingenieursbureau MEIJER sprl; Flow Transfer International sa
  • Tenderer

    Société momentanée ‘THOMAS & PIRON – CIT BLATON’ CIT Blaton
  • Conception and Direction

    Dr Ir Philippe SAMYN
  • Associate in Charge

    Ghislain ANDRE
  • First Competition Associate Partner

    Olivier JOTTARD
  • First Competition Collaborators

    Coline BAZIER, France DEFRENNE, Nathan DUVIVIER, Carol LIZIN
  • Second competition and production Associate Partner

    Olivier JOTTARD, Blandine CAPELLE, Alexandro CHICHIZOLA
  • Second competition and production collaborators

    Gaofei TAN, Paula FERNANDEZ LOBERA, Elista GESHEVA, Roser IGUAL, Taekjun OH, Vlad POPA, RESERVOIR A, Paolo RUAR, Monika STUDZINSKA, Giulia VENTRE
  • Stability

    Philippe SAMYN and PARTNERS (Dr Ir Philippe SAMYN, Ir Olivier JOTTARD and Ir Arch Blandine CAPELLE) with Ingenieursbureau MEIJER sprl (Jan MEIJER and Ben VERBEECK)
  • Specialized Techniques

    Philippe SAMYN and PARTNERS (Dr Ir Philippe SAMYN, Ir Olivier JOTTARD and Ir Arch Blandine CAPELLE) with Flow Transfer International (Andrew JANSSENS)
  • Building physics - PEB

    NEO & IDES (Bruno BUSCH, Jean-Philippe LEMAIRE and Mathieu LEROY)
  • Accessibility PMR

    Plain-Foot (Xavier ANCIAUX)
  • Incidence study

    AGORA (Serge PEETERS and Rodolphe DEHARD
  • Infrastructure

    6362 m2
  • More Specs Less Specs
© Simon Schmitt
© Simon Schmitt

Text description provided by the architects. Easy access to the nearby motorway is essential for the station's location. It is therefore crucial that the selection of this site is reinforced by the fast and safe transport of vehicles and people in case of emergency. Consequently, all efforts are made in order to reduce the response time of the fire station.

© Marie Francoise Plissart
© Marie Francoise Plissart
Implantation
Implantation
© Ghislain André
© Ghislain André

The location of the building is the result of a study aimed at combining the responses to the constraints given by the site: large drop, neighbourhood, driveways, low ground bearing, wind direction, solar orientation, etc.

© Marie Francoise Plissart
© Marie Francoise Plissart

 The location of the building, in the upper and flattest part of the ground, limits the excavation and backfill associated with the construction. The two existing driveways, the first used for emergencies and the second for personnel and visitor access, are positioned in order to limit the length of the roads. The hollow made by the south access creates the entrance to the building at ground level (pedestrians, bicycles and cars), as well as an area accessible to delivery vans. Access to the west, which is higher, establishes the first level of the building as the emergency level. This level is surrounded by an emergency ring road, allowing each truck to leave independently from the others by a sectional door assigned to it.

© Marie Francoise Plissart
© Marie Francoise Plissart
Sections E and F
Sections E and F
© Marie Francoise Plissart
© Marie Francoise Plissart

The true backbone of the project is the north-south axis, naturally indicated by the access to ground level. This is the main horizontal circulation, punctuated by all the vertical circulations, thus defining the building’s orientation.

© Marie Francoise Plissart
© Marie Francoise Plissart
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Ghislain André
© Ghislain André

The drill tower, situated across the emergency road at the junction of the north-south axis and the emergency vehicle access road, is visible from this axis. It is surrounded by a concrete exercise area to the north, allowing trucks to easily turn around the tower and to simulate fires. The site report suggests establishing the area for fire drill exercises to the north of the field, in order to avoid smoke drifting toward  the neighbouring houses.

© Marie Francoise Plissart
© Marie Francoise Plissart

 The south-east area follows the uneven ground in order to limit, as much as possible, the construction footprint on this green site. It naturally joins the outdoor sports field, established as a continuation of the delivery area. The site is fully secure, thanks to a continuous barrier, with only three separate and secure access points: the "emergency" access point, the "entrance" access point and the "delivery" access point. To the south, a red wall of perforated plates emblazoned with the Regional Fire Service shield, separates the car park from the delivery area and extends up to the road, marking the entrance to the site.

© Quentin Olbrechts
© Quentin Olbrechts
Section of Facade
Section of Facade
© Charly Dean
© Charly Dean

The round form of the plan issues directly from the flow of emergency vehicles. Indeed, two circulation driveways are planned: the first, internal, for return from emergencies and the other, external, for departures. The round form is an obvious means to avoid any crossing between the two flows and to ensure that no manoeuvre is performed both inside or outside the great hall. All functions are housed in this 90 m diameter and 5 level high cylinder. The compactness of this volume reduces external exposed surfaces and thus minimizes energy loss. Before putting renewable energy systems in place, it is essential to save energy at the source, reducing energy loss and maximising free gains from the architecture and its installation.

© Marie Francoise Plissart
© Marie Francoise Plissart

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Philippe Samyn and Partners
Office
Cite: "Fire Station for the Sri-Charleroi / SAMYN and PARTNERS" 04 Jul 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/874939/fire-station-for-the-sri-charleroi-samyn-and-partners/> ISSN 0719-8884
© Marie Francoise Plissart

比利时消防中心设计 / SAMYN and PARTNERS

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.