the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. COTAPAREDES Arquitectos
  6. 2017
  7. The Cave / COTAPAREDES Arquitectos

The Cave / COTAPAREDES Arquitectos

  • 12:00 - 4 July, 2017
The Cave / COTAPAREDES Arquitectos
© César Béjar
© César Béjar

© César Béjar © César Béjar © César Béjar © César Béjar + 37

The Cave / COTAPAREDES Arquitectos, © César Béjar
© César Béjar


The best way to get to know an architect is to know their projects, they speak for us, unmask us when the work is honest, they exist as a mirror of who we are. There is something behind the cave that speaks of who I am, that form of an enclosed cube that seeks to be hidden from the world, while showing openings that exhibit a contradiction, perhaps I do not want to remain apart from the world, as a proof these narrow cracks show a characteristic from mankind, The longing of being known and loved.

© César Béjar
© César Béjar

The land is located within the metropolitan area of Guadalajara, in one of many private condominiums delimited by large walls, as a result of increased insecurity in Mexico. It is this duality among a chaotic city and the search for isolation and shelter, what generates Introspective Architecture.

© César Béjar
© César Béjar

An Architecture that seeks to give a fundamental importance to the user's privacy, generating an atmosphere that combines the correct management of light and the fluidity of spaces.

© César Béjar
© César Béjar

The project was born from listening the client's needs: within the list of dependencies, a space seemed fundamental, a multipurpose room located on the basement was needed where the client´s family would spend a lot of quality time. We thought of ​​introducing a double height patio that would provide natural lighting and ventilation to the basement.

Section A
Section A

This gave us the perfect excuse to plant a tree that would bring character to the space.

© César Béjar
© César Béjar

On the ground floor, the crown of the tree rises, filling the void generated by the double heights, extending its branches throughout the surrounding spaces. This void acts as an articulator, causing an indirect spatial relationship between the entrance on both levels and the dining room, the spaces can be seen but not touched.

© César Béjar
© César Béjar

When you enter the house, whether by the basement or the ground floor, the tree welcomes you, as a host who opens its arms to salute you.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Oriented towards the back of the plot the dining room is located on a space with a double height, it communicates with the void of the patio on the basement, and generates a segmented triple height that causes astonishment to the viewer once it is discovered. Facing south, a large window bathes in light the space of both concatenated double heights.

© César Béjar
© César Béjar

On the second level where the rooms of the children are located. A staircase with a solid handrail brings a sculptural approach to the space, which in turn let us discover another double height that relates with the last level of the house where the main room is illuminated through a patio. A window that captures the light of the east, lets the warm air of the house escape.

© César Béjar
© César Béjar

The outer form: a cube that sits on a stone base, seeks to be as closed as possible but opening the grooves necessary to provoke in the viewer an interest in knowing what goes on inside.

© César Béjar
© César Béjar

View the complete gallery

About this office
COTAPAREDES Arquitectos
Office
Cite: "The Cave / COTAPAREDES Arquitectos" 04 Jul 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/874912/the-cave-abraham-cota-paredes-arquitectos/> ISSN 0719-8884
© César Béjar

最简洁的立面——墨西哥住宅 / Abraham Cota Paredes Arquitectos