the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurant
  4. Brazil
  5. Alfredo Lanna Neto + Mateus Castilho
  6. 2017
  7. Botequim Sapucaí / Alfredo Lanna Neto + Mateus Castilho

Botequim Sapucaí / Alfredo Lanna Neto + Mateus Castilho

  • 13:00 - 28 August, 2017
Botequim Sapucaí / Alfredo Lanna Neto + Mateus Castilho

© Trópica Fotografia © Trópica Fotografia © Trópica Fotografia © Trópica Fotografia + 21

© Trópica Fotografia
© Trópica Fotografia

Text description provided by the architects. Sapucaí Street, where the project is located, is part of the historical and cultural center of Belo Horizonte, with a privileged view of the iconic Santa Tereza viaduct, Municipal Park and Belo Horizonte Central Station. With a strong tendency to be a gastronomic center, the project brought as demand a sophisticated atmosphere who dialogues with the street.

© Trópica Fotografia
© Trópica Fotografia

The property was found in precarious state of conservation, with water infiltrations in walls and ceiling, alteration in the original tile floor, damages in the electric and plumbing systems and a wooden mezzanine with a ceiling height of 1.70cm.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Firstly, it was decided to redo all electric system through electrodes and conduits to allow greater flexibility in future modifications. The most damaged wall was covered by bolted OSB boards structured in light steel frame. The dark color of the walls, as well as the ceiling, was choosed to direct the viewer's gaze to the elements of decoration.

© Trópica Fotografia
© Trópica Fotografia

The reticulated mesh, present on the counter, on the outside grill and on the benches was inspired by the old stained glass window that was positioned behind the bar, creating a visual identity to the environment.

© Trópica Fotografia
© Trópica Fotografia

Despite the longitudinal appeal of the property, granitina flooring in the first half of the hall indicated the adoption of two distinct environments: the first, adorned with an oxidized iron grill, ferns and pendant lighting, seeks to welcome the client to the establishment, to know his interior; The second environment, where the bar is located, is decorated with engravings with architectural motifs of Belo Horizonte and copper-colored lamps.

Diagram
Diagram

The paraju (a Brazilian type of wood) counter, 65 cm wide, was designed to be a place of stay and interaction with the bartender, is crowned by a metallic structure coated with the reused wooden boards of the mezzanine (as well as the bathroom counter).

© Trópica Fotografia
© Trópica Fotografia

The kitchen, exposed to the public, has been designed so that employees can work in a comfortable environment, with central countertop for assembling dishes. At least, The old office was kept and turned into stock of drinks and furniture. The three bathroom cabins (two female and one male) share a single toilet composed of two sinks.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Botequim Sapucaí / Alfredo Lanna Neto + Mateus Castilho" 28 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/874764/botequim-sapucai-alfredo-lanna-neto-plus-mateus-castilho/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.