All
Projects
Products
Events
Competitions

No. 49, Lewisham / 31/44 Architects

No. 49, Lewisham / 31/44 Architects

© Anna Stathaki © Anna Stathaki © Anna Stathaki © Anna Stathaki + 20

Houses  · 
London Borough of Lewisham, United Kingdom
  • Structural Engineers

    Blue Engineering
  • Code Assessors

    Blue Fish Contracts
  • Landscape

    Jonathon Stollar Landscapes
More Specs Less Specs
© Anna Stathaki
© Anna Stathaki

Text description provided by the architects. Located on an urban infill site in close proximity to the River Quaggy in Lewisham, No. 49 is a new-build, two-storey single dwelling. Designed by 31/44 Architects for one of the practice’s partners, Steven Davies, it is the second self-build that Stephen has built within the same street in Lewisham in five years, following completion of No. 22 in 2011.

© Anna Stathaki
© Anna Stathaki

The form and arrangement of the house is derived from a response to the immediate context and site conditions. Raised above the street to alleviate the risk of flooding, the three-bedroom dwelling has a staggered rectilinear plan at ground level, with the first-floor mass located towards the northern site boundary. The layout is designed to maximise the scheme’s south-facing aspect and establish a close relationship between the internal and external living spaces.

© Anna Stathaki
© Anna Stathaki

Organised around three courtyards, the west side of the plan houses the main living areas with views into the front and rear gardens. A guest suite opens onto a third courtyard, while a second reception space is located towards the rear. The first floor is accessed via  a curved timber staircase with a large picture window overlooking the street. Facing south towards the river and a nearby park, the master bedroom is linked to the third bedroom via connecting doors.

© Anna Stathaki
© Anna Stathaki

The house has a quiet, dignified appearance. It is constructed from a grey brick sourced from Belgium which was chosen to complement the weathered London stocks of the neighbouring houses. A 4.5-metre- long precast concrete lintel bisects the front elevation and an oversized masonry column accentuates the apparent weight of the building.

© Anna Stathaki
© Anna Stathaki
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Anna Stathaki
© Anna Stathaki

Inside the house plywood storage units and a curved staircase provide a warmth and tactile finish. Solid cladding panels are hung using French cleats to ensure all fixings are concealed, creating a seamless integrated storage system for home wares and treasured objects collected over the years.

© Anna Stathaki
© Anna Stathaki

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "No. 49, Lewisham / 31/44 Architects" 06 Jul 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/874704/no-49-lewisham-31-44-architects/> ISSN 0719-8884
© Anna Stathaki

绕院而成,拾级而上 ——英国刘易舍姆49号住宅 / 31/44 Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.