the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. China
  5. O-office Architects
  6. 2017
  7. New Collectivism / O-office Architects

New Collectivism / O-office Architects

  • 19:00 - 27 June, 2017
New Collectivism / O-office Architects
New Collectivism / O-office Architects, © Chaos.Z
© Chaos.Z

© Chaos.Z © Chaos.Z © Chaos.Z © Chaos.Z + 20

  • Architects

  • Location

    Song Shan Hu Da Dao, Dongguan Shi, Guangdong Sheng, China
  • Principal Architects

    Jianxiang HE, Ying JIANG
  • Area

    4195.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Project Team

    Jingyu DONG, Xiaolin CHEN, Mincong DENG, Thomas ODORICO, Wenkang HE, Zilong LIANG, Ningyu YANG
  • LDI

    CCDI (Beijing)
  • Prefabrication Structure Consultant

    CAPOL (Shenzhen)
  • Client

    Vanke Group
  • More Specs Less Specs
© Chaos.Z
© Chaos.Z

Text description provided by the architects. Collectivism had been one of the core spirits that motivated contemporary China’s modernisation, despite its relation with politically mandatory. The current social condition of fragmentation and individualisation caused by comprehensive, rapid urbanisation has seemingly diluted that former ideology.

© Chaos.Z
© Chaos.Z

This new staff dorm-building gave the architect a unique opportunity to construct a new collectivist form of living in Vanke’s Song Shan Hu Building Industrialization Research Centre. The 96-by-30-meter rectangular building site locates at the south-east corner of the centre, neighbouring another type of collectivist dwelling form, the primitive urban fabric evolved from former villages, lying outside the site boundary. The design task was to building a congregate dormitory to offer mainly weekday living studio to 155 staff, from security guards to technical specialists working in the research centre. The dorm building includes standard dormitory rooms, public dining spaces, gymnasium, library and other necessary facilities. Application of Vanke’s prefab reinforced concrete frame system, as well as a series of related new eco-building technology to this building is one of the basic demands from Vanke. The completed building contains 5 floors, on a 89.2 metre (east-west) by 9.1 metre (north-south) footprint.

© Chaos.Z
© Chaos.Z
Plans
Plans
© Chaos.Z
© Chaos.Z

The volume of the basic living unit limits in a standard module of 3.6Mx7.2Mx2.95M defined by the prefab structural system. There are three interior types, single room, twin room and 4-bed room. The total 55 living units are constructed in 3-floor volume, named Habita. The south facade of Habita is constituted by prefab private balconies for all units, while 5 big open steel boxes, public living spaces on different floors, are hung on the north facade, over-looking the entire research centre site. Public facilities are formulated into an L-shape timber volume, the Mount, which grows from the ground level to public dining room on the top. “Mount” is not only a metaphor. A climbing wall combined with Vanke’s green-wall is built directly on its east facade. The Mount volume discontinues on the ground floor, leaving a 24 metres’ shaded open space. A small hill, stacked with prefab concrete blocks, grows from the landscaping ground and creates an informal outdoor theatre in the covered space. The part of ground Mount volume on the west side contains the library and gymnasium. Between its roof and the Habita volume is a quiet recreational space. Staircases, elevator, corridors and bridges circulate the whole building into a vertical micro-community.

© Chaos.Z
© Chaos.Z
© Chaos.Z
© Chaos.Z

The collectivism here becomes a vivid and spontaneous gathering, initiated from simple social and architectural concept.

© Chaos.Z
© Chaos.Z

View the complete gallery

About this office
O-office Architects
Office
Cite: "New Collectivism / O-office Architects" 27 Jun 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/874571/new-collectivism-o-office-architects/> ISSN 0719-8884
© Chaos.Z

新“集体主义” / 源计划建筑师事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.