OZ House / Stanley Saitowitz | Natoma Architects

OZ House / Stanley Saitowitz | Natoma Architects

OZ House / Stanley Saitowitz | Natoma Architects - Image 2 of 35OZ House / Stanley Saitowitz | Natoma Architects - Image 3 of 35OZ House / Stanley Saitowitz | Natoma Architects - FacadeOZ House / Stanley Saitowitz | Natoma Architects - SofaOZ House / Stanley Saitowitz | Natoma Architects - More Images+ 30

Atherton, United States
OZ House / Stanley Saitowitz | Natoma Architects - Image 2 of 35
© Bruce Damonte

Text description provided by the architects. The site is a hilltop in Atherton, accessed via the winding Ridgeview Drive, ending in a circular cul de sac. The entry gate is framed by a concrete wall from which the house number, 96, is incised. Once inside, views in other directions unfold, and in the distance, the skyline of San Francisco framed by the entry canopy.

OZ House / Stanley Saitowitz | Natoma Architects - Facade
© Bruce Damonte
OZ House / Stanley Saitowitz | Natoma Architects - Facade
© Bruce Damonte

Two L shapes bars balance on top of each other creating courts and overhangs, de ning indoor and outdoor spaces with bridges and cantilevers.

OZ House / Stanley Saitowitz | Natoma Architects - Facade
© Bruce Damonte
1st Floor Plan
OZ House / Stanley Saitowitz | Natoma Architects - Facade
© Bruce Damonte
2nd Floor Plan
OZ House / Stanley Saitowitz | Natoma Architects - Facade, Glass, Windows
© Bruce Damonte

Services are solid elements which comb the space with walls of mechanism and storage oating within the open lines of the bars. 

OZ House / Stanley Saitowitz | Natoma Architects - Sofa
© Bruce Damonte

The basement is for family play and casual entertaining, opening to a large grassed area below. A light court carved into the ground illuminates the other side of the L. Above is the main level for formal entertaining which cantilevers over the basement and looks to the city view. Dining, kitchen and family areas are in the other leg of the L, where stairs go up to the bedroom L, inverted and oating above. The leg facing the city view is the master, cantilevered over the wing below creating an outdoor room, the other leg are four children’s suites, connected by an of ce, sitting area and laundry, and bridging a void below which connects to the garages. 

OZ House / Stanley Saitowitz | Natoma Architects - Image 3 of 35
© Bruce Damonte

The house is a reduced expression of sheer material and absolute form where connections and inter- sections are minimized to non-existence, cast almost of a single piece, like an iPhone.

OZ House / Stanley Saitowitz | Natoma Architects - Table, Windows, Chair, Beam
© Bruce Damonte

The building threads and weaves, making holes in things, or making things that make holes in things that are not. The bars twist and fold, cross and loop, bridge and divide. At the intersections are vertical connections. These abstract geologies do not impose, but expose, expanding the realm of space and diminishing the role of form.

OZ House / Stanley Saitowitz | Natoma Architects - Facade
© Bruce Damonte

The interest is in transparency and lightness contrasted with solidity and mass, folded on themselves, slipping and sliding through space as they frame and connect.

OZ House / Stanley Saitowitz | Natoma Architects - Facade, Windows
© Bruce Damonte

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "OZ House / Stanley Saitowitz | Natoma Architects" 27 Jun 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/874532/oz-house-stanley-saitowitz-natoma-architects> ISSN 0719-8884

© Bruce Damonte

“か ”形住宅:漂浮的线条 / Stanley Saitowitz | Natoma Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.