All
Projects
Products
Events
Competitions

Bergaliv Landscape Hotel / Hanna Michelson

Bergaliv Landscape Hotel / Hanna Michelson

Courtesy of Hanna Michelson Courtesy of Hanna Michelson Courtesy of Hanna Michelson Courtesy of Hanna Michelson + 33

Small Scale  · 
Bollnäs NO, Sweden
  • Architects Authors of this architecture project Hanna Michelson
  • Area Area of this architecture project
    28.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Isolina
  • Contractor

    AJ Hälsinge Renovering & Bygg
  • Client

    Bergaliv AB
More Specs Less Specs
Courtesy of Hanna Michelson
Courtesy of Hanna Michelson

Text description provided by the architects. Bergaliv Landscape Hotel has completed the Loft house (Lofthuset), the first out of four planned getaways on the hillside of Åsberget mountain in the north of Sweden.

Courtesy of Hanna Michelson
Courtesy of Hanna Michelson
Details Section
Details Section
Courtesy of Hanna Michelson
Courtesy of Hanna Michelson

The 33 foot tall house is constructed in two stories, 14 sqm each. The lower, a sheltered room in close relation to the surrounding forrest. The upper: a roofed outdoor space stripped from walls allowing an uninterrupted view over the valley below. The dualism of the site with its closeness to nature combined with the expansive view has set the rules for the small house and is expressed in the two contrasting spaces sharing the purpose of providing a sanctuary and a peaceful vantage point for the visitors.

In attempt not to disturb the surrounding forrest, the house is lifted from the ground by a timber framework; a structure that continues through the building revealing itself again up on the loft.

Courtesy of Hanna Michelson
Courtesy of Hanna Michelson
Section B
Section B
Courtesy of Hanna Michelson
Courtesy of Hanna Michelson

The interior of the house is minimalistic and raw intending to clear the room from unnecessary noise and at the same time invite light and space. The sleeping accommodations are arranged on futon mattresses that can be hung on the wall in order to free the room for daily activities. A wooden bench by the window works as a place for rest and reflection as well as seatings during mealtime.

Courtesy of Hanna Michelson
Courtesy of Hanna Michelson

The materials are mainly pale wood where the interior carpentry in birch plywood and ash partially allows the timber framework to come forward describing the structure of the house. The walls are insulated with flax fibers according to old nordic building traditions.

The exterior materials are heart pine and spruce wood.

Courtesy of Hanna Michelson
Courtesy of Hanna Michelson

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Gamla Orbadenvägen, Vallsta, Sweden

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bergaliv Landscape Hotel / Hanna Michelson" 26 Jun 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/874323/bergaliv-landscape-hotel-hanna-michelson/> ISSN 0719-8884
Courtesy of Hanna Michelson

面朝树海,夏凉花开 / Hanna Michelson

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.