the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Paul Wakelam Architect - A Workshop
  6. 2016
  7. Mindalong House / Paul Wakelam Architect - A Workshop

Mindalong House / Paul Wakelam Architect - A Workshop

  • 17:00 - 7 July, 2017
Mindalong House / Paul Wakelam Architect - A Workshop
Mindalong House / Paul Wakelam Architect - A Workshop, © Luke Carter Wilton
© Luke Carter Wilton

© Luke Carter Wilton © Luke Carter Wilton © Luke Carter Wilton © Luke Carter Wilton + 14

  • 3D Digital Models

    Peter Tibbitt Undergraduate Architect and David Sharp Graduate Architect
  • Design and Documentation

    Paul Wakelam Architect, Peter Tibbitt Undergraduate Architect
  • Makers

    Peter Tibbitt Undergraduate Architect, Angus Mcbride Graduate Architect, Gordan Pekeur Undergraduate Architect
  • Model Makers

    Soo Bhin Han Graduate Architect and Julia Fatovich Undergraduate Architect
  • Consultants

    Steve Burdett Engineer, Andrea Tate Landscape Architect
  • More Specs Less Specs
© Luke Carter Wilton
© Luke Carter Wilton

Text description provided by the architects. The Mindalong House occupies a semi-rural block on the edge of John Forrest National Park, at the base of the Darling Scarp in Western Australia. Arrival is through a screen door under a large Mari tree and the entrance roof extends over to give you protection. Walking through you find yourself located to the hill beyond with large decking area with pool raised out of the ground, it is at that point you realize you are on a raised plinth.

© Luke Carter Wilton
© Luke Carter Wilton
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Luke Carter Wilton
© Luke Carter Wilton

The climatic regression house plays with thresholds of what is internal and what is external. Two shed-like pavilions surround the communal gathering area, conceived as a ‘cathedral of light’. The timber decks exist at the threshold, and extend from these dispersed living spaces, allowing access throughout the building. The communal gathering area breathes through two passive light towers, regulating the internal climate. The body is continually being turned to open up to the hills beyond. To access the sleeping pavilion is through the external communal space protected by the court of native plants and raised pool plinth. Views of the horizon, punctuated by existing granite rock formations and scattered trees, penetrate to the heart of the central living spaces.

© Luke Carter Wilton
© Luke Carter Wilton

The timber deck circulation allows different perspectives of the landscape and proximity of the creek at the north western edge of property. All accesses to pavilions is via deep roof overhangs giving a freedom of space and extending the internal floor out to blur the threshold of internal and external. The poetics of Mindalong House are a strong shed with sculptural entrance by day and a series of light boxes in the landscape by night. 

© Luke Carter Wilton
© Luke Carter Wilton

View the complete gallery

About this office
Cite: "Mindalong House / Paul Wakelam Architect - A Workshop" 07 Jul 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/874218/mindalong-house-paul-wakelam-architect-a-workshop/> ISSN 0719-8884
© Luke Carter Wilton

山上人家 / Paul Wakelam Architect - A Workshop

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.