the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. tomomi kito architect & associates
  6. 2017
  7. House for 4 Generations / tomomi kito architect & associates

House for 4 Generations / tomomi kito architect & associates

  • 20:00 - 21 June, 2017
House for 4 Generations / tomomi kito architect & associates
House for 4 Generations / tomomi kito architect & associates, © Satoshi Shigeta
© Satoshi Shigeta

© Satoshi Shigeta © Satoshi Shigeta © Satoshi Shigeta © Satoshi Shigeta + 18

  • Structural designer

    Building Structure Institute
  • Technical advisor

    Yutaka Misawa
  • Lighting advisor

    Kanae Hagiwara
  • More Specs Less Specs
© Satoshi Shigeta
© Satoshi Shigeta

Text description provided by the architects. This is an interior renovation project of an existing two-story timber structure house in Tokyo built approximately 40 years ago. The client is a young couple, and the wife’s parents were living there before the renovation. The client decided to live with their parents in this house. Soon after, the wife’s grandmother who lives alone in the countryside – far from Tokyo – also decided to live together in this house. As such, the client requested to renovate the house suitable for accommodating 4 generations - the grandmother (1st generation), parents (2nd generation), the client (3rd generation), the client's son (4th generation).

Plans
Plans

While the daily behavior patterns of the each family member is different, creating a space to promote connection between all generations living under one roof became a major focus.

© Satoshi Shigeta
© Satoshi Shigeta

Moreover, we found the existing rooms were split into smaller functions and as such, they were not open to the outside environment nor to each other, leading to poor daylight and natural ventilation. Having these issues in mind, we decided that improving the quality of the space, daylighting and ventilation were also essential to the renovation.

© Satoshi Shigeta
© Satoshi Shigeta

Firstly, we carefully studied the arrangement of the private rooms to take full advantage of existing windows thus maximizing natural daylight and ventilation. The remaining spaces were designated as “shared space”; spaces open to all family members and planned in each floor with utilities. The private rooms are also exchangeable among the members so as to enhance communication between generations; similar to a share-house lifestyle. The nature of “share” in the shared spaces was consciously enhanced by making the connection with the outside, such as directly connecting the entrance space to the “shared space” and installing a large window in the “shared space”.

At the same time, we also reviewed the existing structure. Although the columns were densely arranged in accordance with the existing partitions, we found that the existing house was structurally unbalanced and lacked the necessary structural resistance. As such, we decided to add reinforcements through supporting beams and structural plywood whilst optimizing the use of its existing structural components.

© Satoshi Shigeta
© Satoshi Shigeta

As a result of such studies, some columns were deemed redundant and thus removable (total 20 columns were removed), providing an opportunity to create open spaces free of columns.

© Satoshi Shigeta
© Satoshi Shigeta

The ceiling of the shared space on the second floor is catenary shaped - enhancing a natural connection to the outside and maximizing the diffusion of the natural lighting into the space. The catenary-shaped ceiling gently envelopes all 4 generations of families who ultimately enjoy living in a space abundant of natural lighting and ventilation.

© Satoshi Shigeta
© Satoshi Shigeta

View the complete gallery

About this office
tomomi kito architect & associates
Office
Cite: "House for 4 Generations / tomomi kito architect & associates" 21 Jun 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/874147/house-for-4-generations-tomomi-kito-architect-and-associates/> ISSN 0719-8884
© Satoshi Shigeta

东京木结构建筑移除20根柱子,给四代同堂一个明亮的家 / tomomi kito architect & associates

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.