the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Greece
  5. Schema Architecture & Engineering
  6. 2017
  7. The Wedge House / Schema Architecture & Engineering

The Wedge House / Schema Architecture & Engineering

  • 05:00 - 23 June, 2017
The Wedge House / Schema Architecture & Engineering
© Nikos Alexopoulos
© Nikos Alexopoulos

© Nikos Alexopoulos © Nikos Alexopoulos © Nikos Alexopoulos © Nikos Alexopoulos + 36

  • Design Team

    Giorgos Iliadis, Zoe Roussou (Interior)
  • Structural Engineer

    Christos Stavrogiannis
  • Mechanical Engineer

    Antonis Togkas
  • Landscape Architect

    Aggeliki Zografaki
  • More Specs Less Specs
© Nikos Alexopoulos
© Nikos Alexopoulos

Text description provided by the architects. The Wedge house is a custom-built single family home located in the eastern suburbs of Athens, in the mountainous and full of pine trees area of Pikermi, named Drafi. The site is quite distinctive and has many challenging features. The main complexity is the steep terrain with an almost 20-meter- height-difference from one side of the site to the other. The virtually vertical cliffs on both edges made access very difficult, so when a mild inclined surface appeared in the middle of the site it was quite inevitable that the house would be situated there.

© Nikos Alexopoulos
© Nikos Alexopoulos

Our design concentrated in creating a house that utterly blends with its natural environment sustaining most of the existing pine trees. This supposition unavoidably led to a split-level house, accommodating the steepness and the fluctuations of the topology. Two distinct blocks, facing north and west, sit on different levels, and come together in the middle with a wedge-shaped volume that forms the entrance and the vertical circulation leading to the main spaces of the house. The entrance emerges in a tight exterior passage that opens up to the whole interior enclosure, immediately as someone enters, surprising the visitor to the house’s unpredictable nine-meter- height interior.

© Nikos Alexopoulos
© Nikos Alexopoulos

Both block facades completely open up through large glazing surfaces to the view of the pines trees and the hills beyond, concealing the boundary between the interior of the house and its surrounding environment.

Section 01
Section 01
Section 03
Section 03

The composite structure allows all finishes to appear in their natural state. The basic four walls are covered in stone, to seem as they are coming through the earth, connected to the exposed wooden roof only through a series of triangular aluminum windows. A butterfly roof, which reverses the conventional icon of the pitched roof house, lets natural light to enter through those high windows on the back side of the building.

© Nikos Alexopoulos
© Nikos Alexopoulos

The wedge permeates the roof as well, creating a skylight right above the metal stairway that leads down to the living room, kitchen and dining room, all based on the ground floor of the block facing north. The three bedrooms only accessed through the wedge are situated on the block facing west.

© Nikos Alexopoulos
© Nikos Alexopoulos

Again, due to the site’s steepness, the parking garage stands next to the main entrance, right above the living spaces.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

At the lower edge of the site, beyond the road, there is a small canyon and a narrow stream coming through. Due to the height difference the stream is not visible, but the water sound is noticeable. A longitudinal swimming pool parallel to the direction of the stream, but at a higher level, reenacted that natural condition.

© Nikos Alexopoulos
© Nikos Alexopoulos

View the complete gallery

About this office
Schema Architecture & Engineering
Office
Cite: "The Wedge House / Schema Architecture & Engineering" 23 Jun 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/874144/the-wedge-house-schema-architecture-and-engineering/> ISSN 0719-8884
© Nikos Alexopoulos

楔形住宅 / Schema Architecture & Engineering

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.