the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. CRÜ
  6. 2017
  7. La Diana / CRÜ

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

La Diana / CRÜ

  • 09:00 - 22 June, 2017
La Diana / CRÜ
La Diana / CRÜ, © Adrià Goula
© Adrià Goula

© Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula + 25

  • Architects

  • Location

    Barcelona, Spain
  • Architects in Charge

    Clàudia Raurell, Joan Astallé, Marc Peiró
  • Area

    136.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Text description provided by the architects. La Diana is the exercise of linking visually, volumetrically and functionally two independent and alienated entities: a commercial space on the ground floor and an apartment on the first floor. The architectural strategy was based on drilling the existing slab to create a large enough opening that would activate the relationship in section between the two floors, and in which the stairs are placed. This stairway is fragmented into two parts to offer a more human scale on the ground floor thanks to a 2,20 m high metal platform that acts as an intermediate landing and simultaneously segments the living area and the kitchen.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The intimacy issue given by the “groundfloorness” was approached by generating a semi-exterior patio that would act as a filter between the street and the interior.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
Perspective
Perspective
© Adrià Goula
© Adrià Goula

On the first floor, the night areas are organized around the void of the double space. The partitions are solved with equipped walls that include storage, room doors and upper glass panels that allow natural light from the façades into the inners of the house.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The materiality is responding to the will to recover and/or emphasize the original condition of traditional architecture. A piece of natural terracotta is placed as the pavement and the walls are stripped to expose the original brickwork with all its imperfections and textures. On the first floor, a concrete strip draws the perimeter of the outer walls and solves the intersection with the ceiling. Again, this strip divides the wall into two heights, adding domesticity to the space, making architecture react to the human scale.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula

View the complete gallery

About this office
Cite: "La Diana / CRÜ" 22 Jun 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/874104/la-diana-ras-studio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.