the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Czech Republic
  5. ORA
  6. 2017
  7. Štajnhaus / ORA

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Štajnhaus / ORA

  • 02:00 - 21 June, 2017
Štajnhaus / ORA
Štajnhaus / ORA, © Martin Tůma, Jakub Skokan / BoysPlayNice
© Martin Tůma, Jakub Skokan / BoysPlayNice

© Martin Tůma, Jakub Skokan / BoysPlayNice © Martin Tůma, Jakub Skokan / BoysPlayNice © Martin Tůma, Jakub Skokan / BoysPlayNice © Martin Tůma, Jakub Skokan / BoysPlayNice + 53

© Martin Tůma, Jakub Skokan / BoysPlayNice
© Martin Tůma, Jakub Skokan / BoysPlayNice

Text description provided by the architects. The ŠTAJNHAUS has not been a project, the ŠTAJNHAUS has been a process. This house with a Renaissance core stands right at the foot of the chateau hill, in the former Jewish quarter of Mikulov (a. k. a. Nikolsburg). Throughout its existence, it has suffered a great many scars, it has gone through tens of reconstructions and operations. All of this have altered the house beyond recognition. Yet it has maintained its almost medieval picturesqueness.

Location Plan
Location Plan

We came to a "pudding stone". The more individual layers, spaces and surprising circumstances we uncovered, the more revisions and alterations our project we had to make in our project; and this lasted, in fact, until the end of realisation. In the beginning, we did not have a clue where we would come to in the end.

© Martin Tůma, Jakub Skokan / BoysPlayNice
© Martin Tůma, Jakub Skokan / BoysPlayNice
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Martin Tůma, Jakub Skokan / BoysPlayNice
© Martin Tůma, Jakub Skokan / BoysPlayNice

We were looking for a limit what time we could come back to and for a point when we should rather go on a new journey. But we still wanted to preserve the house as an organic unit. You will not find a straight wall or a rectangular opening in the house, so we had to reinvent and remake to measure all the elements, which the investor was compliant with.

Cross Section
Cross Section

Originally, our job was just interior design. Gradually, however, we realized that the interior and exterior could not be solved separately, as the space and the shapes tend to blend together and create an indivisible unit.

© Martin Tůma, Jakub Skokan / BoysPlayNice
© Martin Tůma, Jakub Skokan / BoysPlayNice
First Floor Plan
First Floor Plan
© Martin Tůma, Jakub Skokan / BoysPlayNice
© Martin Tůma, Jakub Skokan / BoysPlayNice

The house has been reconstructed for the needs of a guest house, a part of it will be used as a private flat of the owner. Each room is unique, each has its own specific atmosphere. And there are wine cellars under the house, which have come back to their original use.

© Martin Tůma, Jakub Skokan / BoysPlayNice
© Martin Tůma, Jakub Skokan / BoysPlayNice
Third Floor Plan
Third Floor Plan
© Martin Tůma, Jakub Skokan / BoysPlayNice
© Martin Tůma, Jakub Skokan / BoysPlayNice

View the complete gallery

About this office
Cite: "Štajnhaus / ORA" 21 Jun 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/874063/stajnhaus-ora/> ISSN 0719-8884
© Martin Tůma, Jakub Skokan / BoysPlayNice

数十次的翻修,究竟改成了什么样? / ORA

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.