All
Projects
Products
Events
Competitions

Győr-Gönyű National Public Port Control Building / sporaarchitects + Térhálózat

Győr-Gönyű National Public Port Control Building / sporaarchitects + Térhálózat

© Danyi Balázs © Danyi Balázs © Danyi Balázs © Danyi Balázs + 45

Győr-Károlyháza, Hungary
  • Architects Authors of this architecture project sporaarchitects, Térhálózat
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2016
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    DLW, FA-FERI Kft, Nagév Rács Kft, Schüco, Weinberg’93 Építő Kft
  • Architects in Charge

    Ádám Hatvani, Attila Korompay, Tibor Dékány
  • Unit

    m2
  • General Design

    SBS-KOMIR Kft; András Benedek
  • Visualisation

    Bence Várhídi
  • Structural Design

    CEOS Kft.
  • MEP

    Kristályklíma Plusz Kft.
  • Electrical Design

    HAP Kft; WTF Kft
  • Landscape Design

    VK Studio Kft.
  • Energy Consumption

    66,5 kWh/m2a
More Specs Less Specs
© Danyi Balázs
© Danyi Balázs

Text description provided by the architects. In the middle of the path where the North and the Black Sea meet, at the 1,794 km mark of the Danube River and the Mosoni-Danube Estuary between Győr and Gönyű, along highway 1, the Győr-Gönyű National Public Port was constructed, serving as a freight logistics centre.

© Danyi Balázs
© Danyi Balázs

The design of the port control building was inspired by the strict system of port infrastructure and the riverbank overlooking the harbour as well as the vigorous movement of the water on the other side of the river. The service building acts as a multifunctional port inspection unit, including a communication system with the barges in the river, boats for disposing and storing waste and hazardous materials, car storage, offices, water quality test labs, meeting rooms and guest rooms.

Sketch
Sketch

The port also serves as a junction of water, road and rail road transport. The ground floor of the building precisely follows the east-west direction of the railway transport system. The components of the building consistently fits a vertical segmentation. The ground floor is reinforced with a concrete frame, through which the anchoring elements of the cantilever steel staircase can be crossed. There is a glass structure extending over the road to the river side, allowing the user to supervise the work in the harbour, as well as providing a panoramic view of the natural scenery provided by the surrounding area. The ground level office section is where the workers are located, but additional roof top gardens and terraces are provided on the exterior.

© Danyi Balázs
© Danyi Balázs

The building is divided according to the function. On the ground floor, in a wedge perpendicular to the shore, there are offices, guest rooms, executive offices and a meeting room, parallel to the river. All functions are directly accessible from the lobby. The elevated floor is surrounded by a sun-shaded side of the building as well as a south-facing shading system that can be opened on both sides of the meeting room. The shaded galvanised surface of the shade under the changing light conditions puts the building in a different garment.

© Danyi Balázs
© Danyi Balázs
Floor Plan
Floor Plan
© Danyi Balázs
© Danyi Balázs
Floor Plan
Floor Plan

Implementation of modern technology in the design makes the building highly efficient in both energy and labour. The heat and electricity of the building is controlled by environment-aware technologies. When filling the partition, the soil was placed and the photovoltaic system makes the building self-maintained as stored rainwater is used to keep the roof garden alive. A communication antenna tower was implemented on the south side of the building, allowing for workers to better cooperate with each other but more specifically making communication between the building and the harbour easier.

© Danyi Balázs
© Danyi Balázs

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: National Public Port Győr-Károlyháza, Kikötő l. 0691/4 hrsz., l 0691/4 hrsz., 9011 Hungary

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Győr-Gönyű National Public Port Control Building / sporaarchitects + Térhálózat" 22 Jun 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/873893/gyor-gonyu-national-public-port-control-building-sporaarchitects/> ISSN 0719-8884
© Danyi Balázs

匈牙利西北部 Győr-Gönyű 公共港口枢纽楼 / sporaarchitects + Térhálózat

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.