BuBaO Sint-Lievenspoort / evr-Architecten + Callebaut Architecten

BuBaO Sint-Lievenspoort / evr-Architecten + Callebaut Architecten
BuBaO Sint-Lievenspoort / evr-Architecten + Callebaut Architecten - Windows
© Stijn Bollaert

BuBaO Sint-Lievenspoort / evr-Architecten + Callebaut Architecten - Windows, Facade, ArcadeBuBaO Sint-Lievenspoort / evr-Architecten + Callebaut Architecten - Windows, Brick, Facade, ArchBuBaO Sint-Lievenspoort / evr-Architecten + Callebaut Architecten - WindowsBuBaO Sint-Lievenspoort / evr-Architecten + Callebaut Architecten - Lighting, Arch, ArcadeBuBaO Sint-Lievenspoort / evr-Architecten + Callebaut Architecten - More Images+ 35

More SpecsLess Specs
BuBaO Sint-Lievenspoort / evr-Architecten + Callebaut Architecten - Windows, Brick, Facade
© Stijn Bollaert

Text description provided by the architects. On the site for care and education Sint-Lievenspoort in Ghent a neo-gothic cloister becomes refurbished, restaured and expanded as a new school for children with conditions concerning hearing, speech and autism. The monumental complex becomes an element in a new clear pattern of circulation throughout the site.

BuBaO Sint-Lievenspoort / evr-Architecten + Callebaut Architecten - Windows, Facade, Arcade
© Stijn Bollaert
BuBaO Sint-Lievenspoort / evr-Architecten + Callebaut Architecten - Image 38 of 40
Sections

The existing building that has lost a lot of its attractiveness throughout the years gets a fresh overhaul in which the spatial qualities get restored. There’s once again an abundance of light and air. A non-qualitative addition in the inner courtyard is being removed to make place for a green meeting room and a multifunctional space with a roofterrace on top for the children. The new additions serve to realise human scale, orientation and identity for the school. The area becomes more natural and green.

BuBaO Sint-Lievenspoort / evr-Architecten + Callebaut Architecten - Windows
© Stijn Bollaert
BuBaO Sint-Lievenspoort / evr-Architecten + Callebaut Architecten - Image 33 of 40
Ground Floor Plan
BuBaO Sint-Lievenspoort / evr-Architecten + Callebaut Architecten - Door
© Stijn Bollaert

The historical hallways get renovated. Around these hallways are functional, flexible and spacious classrooms. In addition a new passage on the first and second level gets added as a double skin outside the building. This passage reinforces the visual and physical relationship between the interiors and the courtyard. The historical chapel gets reclaimed as a gym with changing rooms, an office for the gymteachers and a room for relaxation in the choir of the church.

BuBaO Sint-Lievenspoort / evr-Architecten + Callebaut Architecten - Image 32 of 40
Isometric Site Plan

The renovation is also unique in the sense of sustainability. The floors, windows, roofs get insulated. There’s also mechanical ventilation with a heat exchange to minimize heat losses. In terms of material-efficiency, as much of the existing materials as possible got reused in the project. Most of the sanitary water comes by way of rainwater-recuperation.

BuBaO Sint-Lievenspoort / evr-Architecten + Callebaut Architecten - Handrail, Beam
© Stijn Bollaert

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Sint-Lievenspoortstraat, Ghent, Belgium

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "BuBaO Sint-Lievenspoort / evr-Architecten + Callebaut Architecten" 21 Jun 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/873759/bubao-sint-lievenspoort-evr-architecten> ISSN 0719-8884

© Stijn Bollaert

从哥特风格的修道院,到灵活多变的儿童学校 / evr-Architecten + Callebaut Architecten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.