the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. SJB
  6. 2016
  7. Elwood Residence / SJB

Elwood Residence / SJB

  • 17:00 - 15 June, 2017
Elwood Residence / SJB
Elwood Residence / SJB, © Peter Clarke
© Peter Clarke

© Peter Clarke © Aaron Puls © Peter Clarke © Peter Clarke + 10

  • Architects

    SJB
  • Location

    Elwood, Australia
  • Architect

    Michael Bialek
  • Interior Designer

    Ljiljana Gazevic
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Aaron Puls
© Aaron Puls

Text description provided by the architects. While the brief for this project included a specific aesthetic, the uniqueness of this home is extraordinary. Residing in an inner suburb of Melbourne, the sculptural form of the house has been inserted into the residential landscape, with a cantilevered upper-floor clad in aluminium slats, the day-time presence is that of a textured and patinated container over glass. At night, however, when lit from within, the upper floor becomes a lantern, while the lower floor falls away to give the impression of a single sculptural form floating in the night sky.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

On an exceptionally narrow site, the solution was to build to the full boundary of the block, effectively making the new house as wide as possible without creating laneways between the adjoining houses.

Contained within glass walls, two of the four courtyards read as a continuation of the living area with the largest courtyard at the rear of the property. To one side a long swimming pool follows the boundary, while the opposite side provides a louvered skylight that continues out from the house to the garage as a long cantilevered canopy.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

At the heart of the house, the internal courtyard, containing the sunken lounge and fire pit, is walled on three sides by glass. “The spaces are carved out and sculptural to optimise the overall form and allow microcosms of daylight and ventilation to permeate the whole” says Michael Bialek, Design Director at SJB Architects. Visually continuous, the floor remains the same level inside and out before giving way to a series of steps and the floor of the courtyard. Designed for cushions and lounging, the area is also highly architectural in its material aesthetic of polished concrete.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
First Floor Plan
First Floor Plan

The upper floor continues these aesthetics with generously scaled bedrooms, en-suites and simplicity of line. Not wanting to finish the stairwell with a balustrade or wall the design incorporates a long bespoke shoe cabinet in American oak. Rather than stop at the adjoining room’s threshold the desk continues into the bedroom. The room however, remains separable with a sliding door that cuts through the desk. Bi-fold louvered screens to the street facade of the upper floor mitigate westerly sun while limiting the view to an outward aspect that ensures the privacy of both the residents and neighbours.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

While the rarefied aesthetic and variable utility are outstanding, what makes the house exceptional is the experience of the space. Intimate and private on arrival, the house is very much concealed before opening to the view as the journey into the house is revealed.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

View the complete gallery

Cite: "Elwood Residence / SJB" 15 Jun 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/873537/elwood-residence-sjb/> ISSN 0719-8884
© Peter Clarke

长宽比5:1的超长住宅 / SJB