We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Wulf House / Pe+Br+Re arquitectos

Wulf House / Pe+Br+Re arquitectos

© Nico Saieh© Nico Saieh© Nico Saieh© Nico Saieh+ 32

Frutillar, Chile
  • Architects: Pe+Br+Re arquitectos
  • Area Area of this architecture project Area:  388
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Jakob, Kohler, CHC, Control4, Duomo, Mathiesen
  • Collaborator:Francisca Gutiérrez, María Paz Palacios
  • Weather Project:2000 limitada
  • Interior :Alejandra Wulf
  • Contruction:Constructora Velarco
  • City:Frutillar
  • Country:Chile
More SpecsLess Specs
© Nico Saieh
© Nico Saieh

Text description provided by the architects. Wulf House is a 380 m2 single family home, located in the town of Quilanto, Frutillar.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

The land and the surroundings gave the possibility of combining aspects related to the view and landscape along with achieving a site that favors energy efficiency aspects in terms of solar exposure, and related to strong rain and wind in winter.

Section
Section

The lands steep slope defines a natural balcony towards Lake Llanquihue which was used to define 3 levels that allow to make the most of the land. These levels also allow the distribution and organization of space requirements according to their use and character. The distribution is defined by a central floor with access and common use spaces, from which you can go up to a second floor with bedrooms and roof decks, or go down to a basement with specific use spaces such as offices and a workshop.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

The definition of levels and sub levels is also extrapolated to the ceilings which are determined as habitable surfaces generating a fourth level viewpoint, where the condition of a balcony viewpoint overlooking the lake and volcanoes is accentuated.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

These three floor levels are distributed along a circulation structure, defining a floor that is oriented in all its length towards the north, cutting this predominant wind, defining two main facades exposed towards the west and the east.This exposure determines the program distribution according to the light requirements and its daytime use. The main living places and bedrooms are towards the east, and the work spaces and complementary areas towards the west.

© Nico Saieh
© Nico Saieh
1st Level
1st Level
© Nico Saieh
© Nico Saieh

Different construction systems are chosen and combined according to their role and location on the land. The construction grows from a semi-buried reinforced concrete base which determines and serves as base to the rest of the house that is built on a metallic structural skeleton, which is supported and complemented by wooden structures. The insulation systems are thermal and cellulose enclosure. These are relevant in complementing the energy efficient aspects designed for this purpose and are combined with control systems and domotics that coordinate all the specialties.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Wulf House / Pe+Br+Re arquitectos" [Casa Wulf / Pe+Br+Re arquitectos] 01 Jun 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/872468/wulf-house-pe-plus-br-plus-re-arquitectos> ISSN 0719-8884
© Nico Saieh

山崖边 Wulf 住宅,俯瞰湖畔,仰看火山 / Pe+Br+Re arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.