the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cinema
  4. Spain
  5. [ARQUITECTURIA]
  6. 2016
  7. Filmax Cinema Hall / Arquitecturia + AMOO

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Filmax Cinema Hall / Arquitecturia + AMOO

  • 09:00 - 10 June, 2017
Filmax Cinema Hall / Arquitecturia + AMOO
Filmax Cinema Hall / Arquitecturia + AMOO, © José Hevia
© José Hevia

© José Hevia © José Hevia © José Hevia © José Hevia + 16

  • Architects

  • Location

    L'Hospitalet de Llobregat, Barcelona, España
  • Arquitectos a Cargo

    Josep Camps, Olga Felip, Aureli Mora, Omar Ornaque
  • Area

    640.0 m2
  • Project Year

    2016
© José Hevia
© José Hevia

Text description provided by the architects. The Filmax Cinemas in Gran Vía, located within the Gran Vía 2 shopping centre, opened their doors 15 years ago. After this golden age and before the paradigm shift, the client seeks a project to straighten up the cinemas by reducing their dimension, optimising their functioning and offering an experience which goes beyond what happens inside the room.

© José Hevia
© José Hevia

FUNCTIONING AND EFFICIENCY

REDUCTION OF THE NUMBER OF ROOMS

The cinemas go from having 15 rooms to 12. These rooms will be converted into a bowling alley, which will be accesible from the cinemas.

Plan
Plan

SINGLE POINT OF SALE

The conventional concept of the ticket window is eliminated, getting rid of the volume destined to this function, located in the shopping centre’s restoration terrace. At the main bar, the public can now buy the tickets as well as popcorn, drinks and others, making a single queue.

© José Hevia
© José Hevia

The barriers have been eliminated, delaying the access and opening the hall, taking over the entire fl oor and easing a fluid circulation. It is no longer compulsory to go to the cinemas to consume their products. With the execution of all the previous points stated above, a bar that allows the worker to carry out all the jobs without moving or interfering with the public is obtained. Thus, the worker can now replace products in the points of sale and in the storehouse, sell tickets, drinks, popcorn, sweets, control the access to the different rooms, control the dynamic digital content and the lighting of the space.

View
View

ENVIRONMENT

SECTION

The whole false ceiling is demolished in a way that the steps’ slabs section stand on the hall, enriching the concept of the entrance to the cinemas. Given the great height in some points, it is opted for a comfort height of 2.70m, as far as all the elements and coatings will arrive. As from this height, seen installations and structure are painted in a same colour, which gives a sense of uniformity.

© José Hevia
© José Hevia

INFORMATION

Given the original disorder and randomness, it is decided to order the digital information in two axes. The fi rst one, frontal from the access and parallel to the bar, will announce the schedules of fi lms, drinks and other consumables. In a perpendicular direction, and by screening the original pillars, there will be a billboard with all the fi lms and trailers. The architecture will change according to the information, energising the space.

© José Hevia
© José Hevia

ILLUMINATION

The experience of entering the cinemas is, amongst other things, the change from light to darkness. At a height of 270 cm, a sub-structure is created to support all the arranged lighting in continuous strips that, with their zig-zag, guide the spectator from the doors to the entrance of the rooms. Therefore, the hall becomes the fi rst gradient of darkness.

Plan
Plan

PAVEMENT

The darkening of the whole environment is fi nished off with a black terrazzo of large white aggregates that, simulating the effect of spilled popcorn, help to avoid the feeling of negligence during peak service hours or impossibility of cleaning.

© José Hevia
© José Hevia

STRATEGY

Within the set of reticulated geometry, it is opted for a singular, dissonant and wheeled element, which will be the sweet trolley. This element can vary its position depending on the day and the use of the rooms.

© José Hevia
© José Hevia

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
[ARQUITECTURIA]
Office
AMOO
Office
Cite: "Filmax Cinema Hall / Arquitecturia + AMOO" [Nuevo Vestíbulo Cine Filmax / [ARQUITECTURIA] + AMOO] 10 Jun 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/872454/filmax-cinema-hall-arquitecturia-plus-amoo/> ISSN 0719-8884
© José Hevia

Filmax 电影院 / Arquitecturia +AMOO

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.